Faktaboks

Storm P.

Robert Storm Petersen

Født
19. september 1882, København
Død
6. mars 1949, Frederiksberg
Storm P. fotografert av Holger Damgaard
Storm P. (Robert Storm Petersen). Fotografi av Holger Damgaard (1870–1945), ukjent årstall.
Av /Det kongelige bibliotek, København.

Storm P., dansk karikaturtegner, billedkunstner, tegneserieskaper, skuespiller og forfatter. Med sin satiriske strek som handlet om livets små og store spørsmål, ble han populær i sin samtid og så å si synonym med dansk humor og lynne. De fleste tegningene hans sto på trykk i Berlingske Tidende, og han ga ut egne tegneserier og tegnefilmer. Han ble internasjonalt kjent, særlig i Skandinavia, og opererte som humorist innen flere kunstuttrykk, blant annet som maler.

Satiriske tegninger med lun livsvisdom

Robert Storm Petersen

«– Tror I, jeg har lyst til å stå her hele dagen? – Nei – men så løb lidt rundt i lokalet.»

Av /NTB Scanpix ※.

Storm P. var autodidakt som kunstner og er mest kjent for sine humoristiske avistegninger. Han var svært produktiv og tegnet for en rekke tidsskrifter og aviser. De fleste av hans rundt 60 000 tegninger ble publisert i Berlingske Tidende (i perioden 1916–1949). Her hadde han blant annet sin faste spalte Dagens Flue (1939–1949). Dette var små sort-hvitt-tegninger med en spissfindig tekst som innbød til ettertanke. Karakterene hadde et tragikomisk drag, ofte var det middelaldrende menn som snakket med seg selv. Storm P. tegnet også for blant annet Klods-Hans (1905–1925), Extrabladet (1906–1910 og 1920–1922), det nordiske vittighetsbladet Exlex samt de svenske Vecko-Journalen og Söndags-Nisse.

Tegningene til Storm P. viser en til tider helsprø humor, oftest preget av mørk satire, men også av lekenhet og lun livsvisdom. Han lagde blant annet en rekke fantasifullt tegnede «oppfinnelser», som «Cykel for nonchalante Personer, som holder af at køre med Hænderne i Lommen». Felles for disse oppfinnelsene er at de tilsynelatende er konstruert for å gjøre dagliglivet enklere. Men det absurde er at de i virkeligheten kompliserer livet.

Tegneseriepioner

S. 31 i boken «Storm P. - De tre små mænd og nummermanden 100 års narrestreger» (2013)
I forbindelse 100-årsjubileet for Storm P.'s tegneseriestripe De tre små mænd (som så dagens lys i 1913) ga Forlaget Alvilda utboken Storm P. – De tre små mænd og nummermanden (2013). Boken handler om noen smågale, oppfinnsomme og irriterende spilloppmakere, og serien er regnet som den første danske tegneserien.

Storm P. var en pioner innen dansk tegneserie og tegnefilm. Han skapte Danmarks første tegneserie med serien De tre smaa Mænd (1913–1943). En annen tegneserie som ble svært populær, også i utlandet, het Peter og Ping (1921–1948). Denne handlet om en liten mann med bowlerhatt og sigar, Peter Vimmelskaft, samt hans velkledde pingvin, Ping. Allerede fra rundt 1920 produserte han sine første tegnefilmer.

Klovner, sirkus og melankoli

Maleriet «Linedans. Fra vugge til grav» (1945) av Storm P.
Linedans. Fra vugge til grav fra 1945. Vannfarge og hvit dekkfarge. 24,1 x 32,1 cm. Storm P. Museet.
Av /© Gengivet med tilladelse fra Storm P. Museet. .

Som maler hadde Storm P. en naivistisk og humoristisk stil som minner om hans tegnestil. Han malte med olje eller akvarell og brukte gjerne sterke farger. Temaene var både humoristiske og filosofiske. Et av de mest kjente maleriene hans heter Linedans. Fra vugge til grav (1945, akvarell/kolorert tegning) og forestiller en smilende klovn som balanserer på stram line mellom vugge og grav. Klovner og sirkus var elementer han stadig hadde med i uttrykkene sine. Et annet berømt maleri er Indenfor og udenfor (1938, olje på lerret) som viser at livet innenfor og utenfor fengselsmurene er temmelig likt.

Han malte intuitivt og tilsynelatende nesten uten respekt for tradisjonelle kunstneriske stilregler. Men han var i høy grad inspirert av andre samtidskunstnere, som blant andre Edvard Munch, Ivar Arosenius og Paul Klee. Etter et besøk i Paris i 1906 ble han for eksempel svært fascinert av det fargerike parisiske bohemlivet der og av kunstneren Henri de Toulouse-Lautrec.

Multikunstner

Storm P. var også skuespiller. Fra 1903 til 1909 var han knyttet til teatrene Casino og Dagmarteatret, og senere tok han oppdrag for flere kabareter i København. Det var først og fremst som kabaret- og varietékunstner at Storm P. fikk utfolde seg som sceneartist. Han reiste på turneer, opptrådde som hurtigtegner, spilte klovn, var konferansier og tryllekunstner med mer. Han medvirket også i noen av de tidligste danske stumfilmene.

Det siste maleriet han malte, som sto uferdig igjen på hans atelier da han døde, hadde den treffende tittelen Klovnens begravelse (1949). Han hadde malt et fargerikt begravelsesopptog av gjøglere og klovner sammen med en person som ligner ham selv. Bakgrunnen er sort. Som i de fleste av hans kunstuttrykk opptrer det humoristiske sammen med det melankolske.

I dag fins den største samlingen av hans kunstneriske verker, i tillegg til hans dagbøker, piper og fotografier, i museet STORM i Frederiksberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bing, Jens. (1985). Maleren Storm P. København: Storm P.-Museet
  • Brandt, Frithiof, red. (1950-51). Robert Storm Petersen, 3 b. København: Carit Andersens Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg