Ivar Arosenius

Faktaboks

Ivar Arosenius
Ivar Axel Henrik Arosenius
Uttale
arosˈenius
Født
8. oktober 1878, Göteborg, Sverige
Død
2. januar 1909, Älvängen, Sverige
Detalj av et selvportrett, malt av Ivar Arosenius i 1908. Maleriet fins i dag i Göteborgs konstmuseum.

Artikkelstart

Ivar Arosenius var en svensk maler, illustratør og bildebokforfatter som er særlig kjent for sin bildebok Kattresan (1909), som regnes som en klassiker innen svensk barnelitteratur. Han utførte en rekke malerier i fantasifull, følsom stil, ofte inspirert av eventyr og folkeliv. Flere av verkene hans inneholder også samfunnskritikk og humor, og han leverte illustrasjoner til datidens vittighetsblader.

Allsidig kunstner

Ivar Arosenius' stemningsfulle maleri Flickan vid ljuset (1907) viser datteren Eva, kalt Lillan, som titter på et tent stearinlys som står på kakkelovnen.

Han studerte ved Konstakademien og Konstnärsförbundets skole i Stockholm 1898–1900. Hans arbeider i oljemaleri, tempera og akvarell viser et personlig uttrykk og en fantasi preget av både det hjemlig nære og det eventyrlige. Det litterære i hans talent kommer blant annet fram i en av hans barnebøker på vers, Kattresan (1909, på norsk i 1939). Boka handler om datteren Eva, med kallenavnet Lillan, og en katt. Sammen drar de på oppdagelsesferd og møter mange rare dyr og folk. Illustrasjonene er svært enkle strektegninger som er fargelagt med akvarell. Boka har siden vært en stor inspirasjonskilde for illustratører og barnebokforfattere.

Han er også kjent for sine humoristiske karikaturer i akvarell, der han gjør narr av borgerskap og autoriteter, eller skildrer et utagerende liv preget av fest, fyll og erotikk. Han tegnet og skrev også for de svenske vittighetsbladene Strix og Söndags-Nisse.

Ivar Arosenius døde som følge av sin blødersykdom, bare tretti år gammel.

Göteborgs konstmuseum eier en stor samling av hans verk, og ett av rommene er oppkalt etter ham, Aroseniusrummet. Nationalmuseum i Stockholm eier også en samling av hans akvareller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Spolén, Ernst.(1963). Ivar Arosenius: En minnesbild. Norstedt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg