Frederiksberg kommune

Artikkelstart

Frederiksberg kommune er Danmarks tettest befolkede og arealmessig minste kommune. Den ligger rett vest for København sentrum i Region Hovedstaden, som på de fleste områder utgjør en integrert del av byen København, men som har egen, selvstendig administrasjon. Kommunen har 105 037 innbyggere i 2017 og et areal på 8,7 kvadratkilometer. Høyeste punkt på Valby Bakke i Søndermarken, 30 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
frederiksbˈerg

Historie

Langt ut på 1800-tallet var Frederiksberg en by utenfor Københavns forsvarsvoller. Den vokste opp omkring Frederiksberg Slot og utgjør i dag en forholdsvis velstående og meget tett bebygd del av storbyen. Nesten all tidligere industri er nedlagt eller flyttet, og arealene har fått annen anvendelse, eksempelvis er Den Kongelige Porcelænsfabrik omgjort til boliger og kontor. Kommunen preges av at den er Danmarks tettest befolkede. Gjennomsnittslønnen 20 prosent høyere enn København forøvrig. Kommunen har vært styrt av Det Konservative Folkeparti siden 1909.

Institusjoner

Her ligger blant annet Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Det kgl Danske Musikkonservatorium, Copenhagen Business School (Handelshøjskolen), Frederiksberg Hospital og Zoologisk Have. Med åpningen av Københavns metro har bydelen fra 2003 fått sterkt forbedrede trafikkforbindelser.

Frederiksberg kommune er vennskapskommune med Bærum i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg