Stjórn, betegnelsen synes å være tatt i bruk i første del av 1500-tallet om islandske håndskrifter fra 1300-tallet med gammeltestamentlig stoff, to av dem er forseggjorte prakthåndskrifter. C. R. Unger satte «STJORN.» som hovedoverskrift for sin utgave av det. Verket har fire deler, den første omfatter 1 Mos 1 - 2 Mos 18 med fyldige kommentarer samt tillegg av geografisk og naturhistorisk  karakter, og noe prekenstoff. Alt er hentet fra anerkjente kirkelige autoriteter. Et forord av delvis omtvistet opphav peker ut «alle gode menn» ved hoffet til kong Håkon 5 Magnusson (den eldre) som adressater.

Annen del gir en for store partiers vedkommende sterkt forkortet gjengivelse av 2 Mos 19 - 5 Mos, med ubetydelig tilleggsstoff. Denne delen er fra første halvpart av 1200-tallet, men er bare overlevert i en ca. 150 år yngre avskrift lagt inn i et av håndskriftene.

Tredje del omfatter Jos - 2 Kong, med mindre innslag fra andre skrifter, noen partier er sannsynligvis hentet fra Kongespeilet.

Fjerde del er gjengivelse i et av håndskriftene av Josva-historien etter en bibelhistorie av Petrus Comestor. Samme verk er det gjort omfattende bruk av i første del, langt mer begrenset i annen og tredje. Bibelstoffet er oversatt etter eller bygd på den latinske bibeloversettelsen Vulgata. I to av håndskriftene er Stjórn første del av en verdenskrønike som fortsetter med romersk og gresk historiefortelling, samt jødisk historie med stoff fra bl.a. Første og Andre Makkabeerbok som avslutter Vulgata. Stjórn er utgitt av Riksarkivet ved Reidar Astås 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.