Stein Grieg Halvorsen

Faktaboks

Stein Grieg Halvorsen
Født
19. oktober 1909, Oslo
Død
11. november 2013, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Stein Grieg Halvorsen
Av /NTB Scanpix ※.
Stein Grieg Halvorsen og Bab Christensen i Når den ny vin blomstrer på Nationaltheatret 1955/56.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PD

Artikkelstart

Stein Grieg Halvorsen var en norsk skuespiller. Han virket ved Nationaltheatret i periodene 1928–1935, 1936–1939 og fra 1945, og ved Den Nationale Scene i årene 1935–36.

I sitt omfattende repertoar som karakterkunstner viste Stein Grieg Halvorsen sitt mesterskap på nesten alle dramatikkens felter. Av William Shakespeare spilte han Oberon i En midtsommernattsdrøm og Brutus i Julius Cæsar, av Henrik Ibsen Hjalmar Ekdal i Vildanden, Haakon og Nikolas i Kongsemnerne, Ulrik Brendel i Rosmersholm og Rubek i Når vi døde vågner, av Bjørnstjerne Bjørnson Adolf Sang i Over Ævne I og tittelrollen i Paul Lange og Tora Parsberg. For sistnevnte rolle fikk han Kritikerprisen i 1955. Stein Grieg Halvorsen ble også tildelt Aase Byes Pris i 1993, og han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1979.

Halvorsen begynte sin karriere i utpreget lyriske roller og elskerroller, som Taylor i Maria Stuart og Aksel i Helge Krogs Konkylien, men utviklet seg til en realistisk menneskeskildrer i moderne dramatikk, blant annet som Hoederer i Jean-Paul Sartres Skitne hender. Han var særlig kjent for sin skildring av livets patetiske originaler, for eksempel som den gamle menneskekjenner Solomon i Prisen av Arthur Miller, den koleriske Serebrjakov i Anton Tsjekhovs Onkel Vanja og taperen Jack i Hjem av David Storey (også vist i Fjernsynsteatret). Han tok farvel med scenen som storinkvisitor i Don Carlos i 1980.

Han hadde også filmroller.

Stein Grieg Halvorsen var sønn av komponist Johan Halvorsen og Anna Grieg, og far til artist og skuespiller Stein Johan (kalt Steinjo) Grieg Halvorsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg