Steilene fyr

Steilene fyr, Nesodden.

Artikkelstart

Steilene fyr er en fyrstasjon i indre Oslofjord vest for Nesodden på øygruppen Steilene, i Nesodden kommune, Viken fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1837, automatisert i 1967 og avbemannet i 1984. Fyret ble erstattet av lykt like ved som ble nedlagt i 2016.

  • Tårnets høyde var: 13,5 meter.
  • Lyshøyde over høyvann var: 14,5 meter,
  • Lysvidde var: 10,6 nautiske mil

Navnet

Fyret har fått navn etter øygruppen Steilene.

Historikk

På det som etterhvert ble hetende Fyrsteilene bodde det fra før en fiskerbonde, og Christiania havnekommisjon plasserte en liten fyrlykt på vestre gavlvegg i bondens vesle hus. Det var det andre fyrlyset i Indre Oslofjord. I 1873 kjøpte Christiania havnekommisjon opp holmen og huset og utvidet det til et familiefyr. I 1875 kom det første i en serie forskjellige tåkesignaler på fyret, siden det ofte var mye tåke i området. Det var en klokke i et tretårn med urverk og lodd som måtte trekkes opp. Betjeningen måtte da utvides med en assistent. I 1878 ble så fyrstasjonen på Steilene overført til Fyrvesenet, som forsterket lyset der et par ganger.

Flyttet

I 1919 ble fyret flyttet 90 meter på holmen for å komme nærmere hovedleden. Der ble det ført opp en betongbolig for fyrvokteren med et tilhørende uthus i tre. Assistenten ble nå boende i den gamle boligen. Et treetasjes betongtårn med linseapparat ble bygget inntil boligens vestre gavlvegg. I 1939 fikk Steilene fyrstasjon et nytt tåkesignal i form av en nautofon på en høy jernstolpe. Samtidig bygde fyrvesenet et maskinhus i betong til nye aggregater, transformatorrom og vaktrom. Steilene fyrstasjon ble elektrifisert fra det lokale nettet via sjøkabel i 1950. Aggregatet ble stående i reserve. Fra 1997 har Oslofjorden Friluftsråd leid deler av fyrstasjonen av Kystverket og åpnet den som kystledhytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Schau og Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg