Namsos, er et statsforetak under Landbruks- og matdepartementet, som forvalter statens grunn og skogområder (3,5 millioner dekar produktiv skog).

Statskog forvalter rundt 20 prosent av Norges landareal (om lag 59 000 km²); det meste av de indre strøk av Troms og Nordland og betydelige områder i Sør-Norge. I Sør-Norge er store deler av arealet statsallmenning.

Statskog er utleier av jaktrett, fiskekort, hytter og skogshusvære på statens grunn.

Statskog har en desentralisert organisasjon med 18 avdelingskontorer per september 2017. Administrerende direktør er Gunnar Lien.

Siden 1860 med opprettelsen av Statens Skovvæsen i Indredepartementet har staten forvaltet sin grunn gjennom en egen etat.

Med Direktoratet for statens skoger i 1957 ble etaten mer frittstående, en utvikling som ble videreført ved opprettelsen av Statskog i 1993. Hovedkontoret ble flyttet fra Oslo til Namsos i 1993.

I 2005 ble det vedtatt en ny finnmarkslov, og i samsvar med den er forvaltningen av cirka 45 000 kvadratkilometer land i Finnmark overført fra Statskog til lokal forvaltning gjennom Finnmarkseiendommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.