Faktaboks

Statholdergaarden
Offisielt navn
STIANSEN AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
15.07.1994
Daglig leder
Natascha Stiansen
Styreleder
Natascha Stiansen
Bent Stiansen
Kjøkkensjef Bent Stiansen da Statholdergaarden var 25 år i 2019.
Av .
Bent og Natascha Stiansen
Bent Stiansen og datteren Natascha Stiansen, som sammen driver Statholdergaarden på full tid.
Bent og Natascha Stiansen

Statholdergaarden er en restaurant i Oslo som siden 1998 har hatt en stjerne i Michelinguiden. Restauranten drives av Bent Stiansen, som i 1993 var den første nordiske vinneren i det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or.

Eierskap

Cleopatra
Cleopatrasalen har stukkatur i sen barokk- og rokokkostil som forestiller Kleopatras død.

Bent og Anette Stiansen drev gourmetrestauranten Statholdergaarden og den uformelle Statholderens Mat & Vinkjeller fra de åpnet i 1994. Anette Stiansen døde i 2010. Etter det har restauranten vært eid og drevet av Bent Stiansen og datteren Natascha Stiansen.

Kjennetegn

Kjøkkenet er inspirert av klassisk europeisk kokekunst i kombinasjon med norske råvarer som gjenspeiler årstidene.

Stiansen er kjent for å bruke elementer fra det asiatiske kjøkken. Restauranten tilbyr en meny à la carte og menyer på fem, seks eller ti retter som ofte endres. I løpet av årene har grønnsaker fått en større plass som råvare.

Statholdergaarden er blant de få restaurantene på toppnivå som drives lønnsomt. Den er også kjent for at ansatte trives godt og har en sterk faglig utvikling. Lærlinger og kokker gjør det godt i nasjonale og internasjonale konkurranser.

Menyene og vinene på Statholderens Mat & Vinkjeller er enklere og betraktelig lavere priset enn det som er tilfeller i Statholdergaarden.

Bygningen

Bygården Statholdergaarden ble reist i 1640 i området Kvadraturen i sentrum av Oslo, og har huset ulike embeter og bemidlede familier. Siden 1914 har bygget vært brukt til restaurant, og det ble allerede i 1927 fredet av byantikvaren i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Statholdergaarden
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
56.101 Drift av restauranter og kafeer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg