Faktaboks

Bent Stiansen
Født
18. juni 1963, Arendal
Bent-Stiansen øverst på pallen
Gull til Bent Stiansen, sølv til danske Jens Peter Kolbeck og bronse til belgiske Guy Van Cauteren

Bent Stiansen er en norsk kokk, som driver gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo. Han var i 1993 Norges representant i det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, hvor han ble den første skandinav som vant gull.

Yrkesliv

Bent Stiansen er utdannet ved Arendal kokk- og stuertskole, og begynte som lærling under den legendariske Willy Wüssenbach på Hotel Continental i 1980. Han fortsatte som kokk etter læretiden før han våren 1983 fikk jobb på restauranten Alain Chapel utenfor Lyon. Eier og kokk Alain Chapel regnes som en av opphavsmennene til Nouvelle Cuisine, som kjennetegnes av lettere retter med avansert anretning.

I 1985 jobbet han for Le Mirage i Oslo. Tilbake på Hotel Continental var han var han kjøkkensjef på eksklusive Annen Etage fra 1986 til 1989. I perioden 1989–1991 var Stiansen kjøkkensjef på Refsnes Gods på Jeløya og deretter kjøkkensjef 1991–1994 på De Fem Stuer i Holmenkollen Park Hotel.

Egen restaurant

Bent Stiansen utenfor sin restaurant Statholdergaarden

I 1994 åpnet han Statholdergaarden sammen med sin kone Annette. Restauranten har hatt en stjerne i Michelinguiden sammenhengende siden 1998. I underetasjen ligger Statholderens Mat & Vinkjeller, som er mer uformell.

Etter at Annette Stiansen døde i 2010, drev Stiansen virksomhetene alene. I dag eier han Stiansen i Provence AS alene. Siden 2010 har han eid og drevet Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller sammen med sin datter og administrative leder Natascha Stiansen.

Lærlinger

Bent Stiansen som dommer i Årets kokk 2017
Bent Stiansen som dommer i Årets kokk 2017
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Statholdergaarden har 40 ansatte, hvorav mellom 13 og 15 er lærlinger. Stiansen har alltid engasjert seg i ansvaret for lærlinger, og lærlingene på Statholdergaarden som kvalifiserer seg til NM for lærlinger har et helt team av lærlinger bak seg som bidrar før selve konkurransen.

Statholdergaarden er blant de mest attraktive arbeidsstedene for lærlinger. Statholdergaarden deltar også i «Samarbeidsmodell Oslo – fagopplæring for voksne» som går ut på at voksne uten fagutdanning i løpet av fire år fullfører både videregående opplæring, læretid i bedrift og norskopplæring.

Priser og prestasjoner

I 2021 ble Bent Stiansen tildelt hederspris for bruk av norske råvarer under konkurransen Det Norske Måltid
/NTB.

Mens han var kjøkkensjef på Refsnes Gods ble han den første Norgesmester i kokkekunst 1990. Han ble Årets kjøkkensjef i 1993, det året han vant han gull i Bocuse d'Or som første skandinav. Stiansen var på Det norske kokkelandslaget 1985–1992.

I 2021 ble Stiansen utnevnt til Ridder av Den franske nasjonale Fortjenesteorden eller «Ordre National du Mérite» for sitt arbeid for å fremme det franske kjøkkenet i Norge.

Bokutgivelser og tv

Bent Stansen har utgitt 11 bøker, blant annet sammen med ektefellen Anette og matskribenten Audun Aagre. Bøkene har til sammen solgt mer enn 250 000 eksemplarer.

I 2009 vant han kategorien «Verdens beste festbok» for boken Stiansen inviterer til fest under Gourmand World Cookbook Award i Paris.

Han har har vært programleder for Top-Chef og Fingrene av fatet på TV2, og deltok i 2012 i TV 2-programmet Kokkenes kamp. Tidligere har han hatt en rekke gjesteopptredener i NRK-programmene Fjernsynskjøkkenet (med Ingrid Espelid Hovig) og Kokkekamp. I 2020–2021 var Stiansen programleder og dommer i Familiekokkene på NRK.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg