Stasklede fra Fitjar, kvinne og mann

Stasklede fra Fitjar, kvinne og mann
/Norsk bunadleksikon.
Stasklede fra Fitjar, kvinne og mann
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Staskleda fra Fitjar er lagd med utgangspunkt i bevarte plagg ved Årskog Museum. Det er ei nemnd med medlemmer fra Fitjar Museumslag og Fitjar Husflidslag som står bak draktene, og arbeidet ble utført i 1994. Det er klær fra rundt 1890 som er utgangspunkt for dagens produkter, og en har forsøkt å videreføre snitt og materialbruk i de gamle klærne.

På den tida hadde motepregede klær blitt tatt i bruk i Fitjar, og den gamle folkedrakta var lagt bort av de fleste. Klærne blir på den måten representanter for et tidsbilde, men de viser ikke noen særegen lokal draktskikk.

Draktdeler, kvinne

Alle delene er kopiert etter plagg i museets samling, og består av stakk, vest, hvit eller farget bluse, og strikkesjal. Materialene er ullstoff i stakken og vesten, og bomull i blusene. Sjalet er strikket av ullgarn.

Draktdeler, mann

Antrekket består av bukse, jakke og vest i svart ullstoff. Jakka er utformet etter gamle fotografier, ellers er plaggene lagd etter tilsvarende plagg i museets samlinger. Skjorta er i hvitt bomullsstoff, og en bruker gjerne et halstørkle til. Buksene holdes oppe av broderte bukseseler, noe som var svært moderne mot slutten av 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg