Spitzer
Illustrasjon av romobservatoriet Spitzer. I bakgrunnen vises Melkeveien sett i infrarødt lys.
Av .

Spitzer romobservatorium var et amerikansk romobservatorium for å gjøre observasjoner av infrarød stråling i universet ved bølgelengder i 3–180 mikrometer.

Faktaboks

Også kjent som
Spitzer Space Telescope Space Infrared Telescope Facility (SIRTF)

Spitzer ble skutt opp 25. august 2003 under betegnelsen SIRTF (Space Infrared Telescope Facility). Teleskopet ble siden oppkalt etter Lyman Spitzer, som i 1946 var den første som fikk ideen til et romteleskop.

Bakgrunnen for utplasseringen av infrarøde instrumenter i rommet er at infrarøde stråler trenger gjennom de enorme, tette ansamlingene av gass og støv som hindrer observasjon med optiske teleskoper, og at mye av den infrarøde strålingen ikke slipper gjennom jordatmosfæren.

Romobservatoriet var utstyrt med et 0,85 meters teleskop og tre instrumenter nedkjølt til bortimot det absolutte nullpunkt. Spitzer gikk tom for kjølevæske i 2009, noe flere av instrumentene om bord var avhengig av. Observatoriet fortsatte å gjøre "varme observasjoner" fram til romoppdraget ble avsluttet i januar 2020.

Spitzer har gjort mange oppdagelser. Romobservatoriet har blant annet funnet en tidligere usett ring rundt Saturn, studert eksoplaneter og deres atmosfærer, observert kometer og asteroider, stjernedannelse, fjerne galakser og interstellart støv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg