Chandra (romteleskop)

Illustrasjon av Chandra-romteleskopet i verdensrommet.

Artikkelstart

Chandra er et romteleskop som registrerer røntgenstråling fra høyenergiområder i universet, blant annet eksploderende stjerner og svarte hull. Slike data kan bidra til å forklare universets utvikling.

Faktaboks

Også kjent som
Chandra X-Ray Observatory

Romteleskopet ble plassert ut i verdensrommet fra romfergen Columbia i 1999 (oppdrag STS–93). Det går i en elliptisk bane rundt Jorden.

Chandra inneholder to hovedinstrumenter: et vidvinkel høyoppløselighetskamera og et spektrometer som benytter CCD-teknikk for deteksjon av røntgenstråler. Noen viktige observasjoner gjort av Chandra:

  • Røntgenstråling fra Sirius-stjernesystemet som har avslørt at den kraftigste røntgenkilden er Sirius B, en hvit dvergstjerne 10 000 ganger svakere enn observert med optisk teleskop
  • Kartlegging av røntgenstråling i kometer
  • Registrering av flares hos en brun dverg
  • Funn av en ny klasse sorte hull. Den nye typen svarte hull er oppdaget i M82 som ligger 12 millioner lysår fra Jorden. Variasjoner i røntgenstrålingen indikerer at de har en masse et sted mellom noen hundre og 100 000 solmasser.

Romteleskopet er eid av NASA. Det er oppkalt etter den indisk-amerikanske astronomen og nobelprisvinneren Subrahmanyan Chandrasekhar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg