Sootkanalen

Sluse i Soots kanal.

Sootkanalen
Av .

Artikkelstart

Sootkanalen er et kanalanlegg i Eidskog kommune, i Innlandet fylke, tidligere Hedmark og Aurskog – Høland i Viken fylke, tidligere Akershus.

Faktaboks

Også kjent som
Soots kanal, Grasmokanalen

Kanalen ble anlagt mellom 1847 og 1849 som Norges første kanalanlegg med sluser. Arbeidet ble ledet av Engebret Soot. Anlegget satte Skjervangen (176 meter over havet) i Mangenvassdraget, som har naturlig avløp til Sverige, i fløtningsforbindelse med Mortsjølungen (207 meter over havet) langs elven Skjølåa. Det bestod av femten sluser og var enestående for sin tid og fikk navnet Sootkanalen.

Fra Mortsjølungen ble tømmeret ført videre på Grasmokanalen, først på en 1,8 kilometer lang hestejernbane (senere motorisert) til Tvillingtjernene. Derfra ble tømmeret ført videre gjennom en kanal til Gulltjenn og så i en vannrenne til innsjøen Setten i Haldenvassdraget. Engebret Soot drev kanalene til 1866 da han solgte det til Saugbruksforeningen i Halden. De forbedret anlegget og bygde en ekstra sluse og erstattet vannrenna med en tømmerrenne. Kanalen var i drift frem til 1932 da lastebiltransport overtok.

De seks øverste slusene bekostet Saugbrugsforeningen istandsatt i 1950-årene på grunn av anleggets kulturhistoriske verdi. Dessverre ble mange av slusene ødelagt i en flom i 1977. Mindre restaureringsarbeider ble foretatt i slutten av 1970-årene, men anlegget har vært i forfall. Anlegget forvaltes av Eidskog museum og er lett tilgjengelig fra fylkesvei 21.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Solberg, Harald: Engebret Soot: Grasmo kanalanlegg – Sootkanalen. Rælingen, 2014

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Bildet er fra Ørje. Dette er i Haldenkanalen, som ikke må forveksles med Sootkanalen i Eidskog. Bildet bør flyttes til 'Haldenvassdraget'

svarte Guro Djupvik

Takk for innspillet, Lars. Jeg har fjernet bildet fra denne artikkelen. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg