Faktaboks

Sonja Lee
Født
1971
Sonja Lee
Sonja Lee på kjøkkenet i restauranten Villa Malla i Hurum. Foto fra 2008.
Sonja Lee
Av /NTB.

Sonja Lee er en norsk kokk, kjent fra radio, fjernsyn og magasiner. Hun er datter av Chul Ho Lee, mannen bak varemerket Mr. Lee Nudler.

Utdanning

Lee er utdannet ved Sogn videregående skole i Oslo, gikk i lære hos franske kokker i Oslo og tok fagbrev i 1990. Hun søkte tidlig ut til arbeidssteder med høyt nivå i Europa.

Karriere

Tidlig utenlands

Lee har reist verden rundt for å utøve kokkekunsten, blant annet har hun arbeidet i Monaco, Italia, Frankrike og Storbritannia. Blant kokkene hun arbeidet for er Alain Ducasse, Joël Robuchon og Bernard Loison.

Lee var den første kvinnelige kjøkkensjef på et av Alain Ducasses kjøkken. Hun fikk også pris som Sør-Frankrikes yngste kjøkkensjef.

Da hun var 22 år åpnet hun en restaurant i Provence sammen med Laurent Alain Surville. De arbeidet også sammen en periode i Karibia, og senere åpnet de to hver sin restaurant i Alain Ducasses navn i Paris.

I fem år drev Lee restauranten Pharmacy i samarbeid med kunstneren Damien Hurst på Notting Hill i London.

Tilbake i Oslo

I 2000 åpnet hun restauranten Magma i Oslo og drev den til 2006. Stilen var et middelhavskjøkken inspirert av Nord-Italia og Sør-Frankrike.

Magma var tidlig ute i Norge med å innrede restauranten med et eget bord som hadde innsyn til og nærhet til kjøkkenet. Lees innovative stil og profesjonelle kontakt med gjester og media skapte mye og langvarig oppmerksomhet om restauranten.

Kulturpersonligheter og kjendiser var trofaste, og Magma fylte bordene også i en periode da bransjen var rammet av nedgangstid.

Hurum

Fra 2007 har hun eid og drevet Villa Malla på Filtvet i Hurum sammen med ektemannen Laurent Alain Surville. Stedet har egen gjestehavn og et lite hotell.

Fjernsyn og bøker

Hun har vært fast kokk i Reiseradioen og programleder for Food Discovery om verdens råvarer, en serie som gikk på TV2 i 2004.

Sonja Lee har også gitt ut kokebøkene Sesonger (2001), Jordbær (2006), Saus (2007) og Villa Malla (2011).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg