Reiseradioen

Reiseradioen ledes av programledere i tospann. To av de mest kjente programlederne etter årtusenskiftet er NRKs Rune Gokstad (til venstre) og Øystein Bache, her under feiringen av Reiseradioens 50-årsjubileum i 2013.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Reiseradioen er et underholdningsprogram på NRK Radio, sendt hver sommer siden 1963. Programmet startet som «lett blanding for feriefolk» og består av musikk og lette underholdningsinnslag. Innslag fra reisende reportere utgjør viktige bidrag til programmet. Reiseradioens kjenningsmelodi er The Kid From Red Bank av Neil Hefti, spilt av Count Basies orkester.

Reiseradioens sendetid

Reiseradioen har holdt det gående hver sommer siden 1963, og utegående reportere som formidler sommerstemningen blant feriefolket er en viktig del av programmet. Her intervjuer programleder Johan Vigeland dykkeren Ida Gulbrandsen, assistent ved et dykkerkurs på Dyna fyr i Oslo, sommeren 1966 – Reiseradioens tredje år på lufta.
Av /NTB Scanpix.

Første sending gikk 24. juni 1963 klokken 09.00, initiativtager og første programleder var Johan Vigeland. Timen mellom klokken ni og ti var den gang ellers avsatt til lett musikk («grammofonunderholdning»). I 1968 ble sendetiden utvidet til halvannen time, senere til to, slik at sendingen nå går fra ni til elleve på P1. Reiseradioen er et av NRKs mest populære radioprogram, og har på det meste hatt godt over én million lyttere.

Innhold

Reiseradioen ble første eksempel på en moderne radio med muntlig stil ispedd lett populærmusikk. Programmet ble en umiddelbar suksess, og fra februar 1965 ble denne sendetiden benyttet hele året (utenom ferietiden av Nitimen).

Programmet ledes av to programledere av gangen, og disse veksler fra uke til uke gjennom sommeren mellom kjente NRK-stemmer og andre underholdningspersonligheter. Programmet er bygget opp med gjester i studio, samtaler med utegående reportere og folk flest på ferie, og musikk, og faste innslag er værmelding, badetemperaturer fra hele Norge og meldinger og råd fra Redningsselskapet – introdusert av toner fra Erik Byes «Skomværsvalsen».

I tidlige år sørget Reiseradioen også for å formidle nyheter til utenlandske turister i Norge, gjennom nyhetsbulletiner på engelsk, fransk og tysk, og en kort periode også finsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg