Faktaboks

Bjørn Torske

Krisp, Krater, The Volcano

Født
4. januar 1974

Bjørn Torske er en norsk DJ og produsent, oppvokst i Tromsø. Han har vært en sentral skikkelse innen elektronikamiljøet i Norge siden slutten av 1990-tallet, og har laget musikk hovedsakelig innenfor sjangerne house, ambient og techno.

Torske har både som musiker og produsent vært en viktig representant for det elektroniske miljøet som hadde utspring i Tromsø på 1990-tallet, sammen med artister som Mental Overdrive, Røyksopp og Biosphere.

Karriere

Bjørn Torske startet karrieren med å bidra på to 12-tommersingler utgitt av det belgiske selskapet SSR/Crammed Discs i 1991. Han utgav deretter en rekke singler under navnet Alegria på flere selskap, blant annet nederlandske Djax-Up-Beats. Han ga ut albumet Remains (1995) på Djax som Ismistik, og flyttet samme år til Bergen. I en periode turnerte han verden over med Biosphere som keyboardist, men tilbake i Norge jobbet han hovedsakelig som DJ.

Singelen Fleet ble en stor klubbsuksess i Europa, og på selskapet Ferox ga tromsøværingen ut sitt første album som Bjørn Torske med Nedi myra (1998). Utgivelsen ble møtt med svært gode kritikker i både Norge og utlandet. Samme året etablerte Mikal Telle Tellé Records, som først ga ut Torskes EP Disco Members (2000) og deretter studioalbumet Trøbbel (2001). Torske har siden gitt ut Feil knapp (2007) og Kokning (2010) på det norske selskapet Smalltown Supersound.

Bjørn Torske ble nominert til Spellemannprisen for Trøbbel i 2001 og for Kokning i 2010. Han ble også nominert til Alarmprisen i 2007 med Feil knapp. Han remikset Røyksopps store hit Eple i 2001, og turnerte med duoen i Europa året etter.

Torske har også utgitt en lang rekke remikser, singler og EP-er under navn som Krisp, Krater og The Volcano.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg