Faktaboks

Per Martinsen

Mental Overdrive

Født
31. juli 1966, Tromsø
Per Martinsen
Per Martinsen
Av .

Per Martinsen er en norsk komponist og musiker som arbeider med elektronisk dansemusikk. Han har også en flerkunstnerisk praksis, og har laget installasjonsverk og komponert for film og teater. Han har spilt under flere aliaser, men har brukt kunstnernavnet Mental Overdrive siden sent 80-tall, da han som en av de første norske technomusikerne fikk stort internasjonalt gjennomslag. Han arbeider nå i Duoen Frost, sammen med Aggie Peterson.

Komponist/musiker

Per Martinsen ble opptatt av elektroniske instrumenter midt på 80-tallet, og begynte som en av de første i Norge å lage techno. Denne musikkscenen var på den tiden spesielt sterk i Tromsø, og Martinsen har uttrykt at mørketid og isolasjon i kombinasjon med følelsen av å bo i et kulturelt ødeland var sterkt medvirkende til fremveksten av denne scenen.

Martinsen bosatte seg i England i 1987, og fant inspirasjon i post-punken og sammensmeltingen av amerikansk disko med den kaldere europeiske musikken. På grunn av Det kommersielle og standardiserte preget som Martinsen opplevde at rave-musikken etterhvert fikk utover 90-tallet orienterte han seg mer mot eksperimentell techno, og viktige kjennetegn i musikken var at han kombinerte elementer på overraskende og genremessig nye måter, og med litt skjevt artikulert rytmikk bød musikken på en detaljrikdom som gjorde at den ble like mye for hodet som for bena. Sett i forhold til hovedtrendene i den elektroniske dansemusikken, var technoen til Per Martinsen en rebelsk undergrunnsform, og dette kommer tydelig til uttrykk på debut-CDen Plugged fra 1995.

Hans første utgivelse var EPen 12000 på det belgiske selskapet R&S i 1990, og etter flere utgivelser der etablerte han sitt eget platemerke Love OD Communicatons, der debut-CDen Plugged kom ut i 1995. Senere flyttet Martinsen utgivelsene sine til platemerket Smalltown Supersound, med viktige utgivelser som 083 (2004) og You Are Being Manipulated (2008). Utgivelsen Everything is Connected kom på hans eget platemerke i 2014, og han fikk Spellemannsprisen for denne.

Mental Overdrive har, som både musiker og produsent, samarbeidet med en rekke musikere i inn- og utland, som Nils Petter Molvær, Anne Grete Preus, Mari Boine, Bel Canto, D’Sound. Spesielt nevneverdige er det tidlige samarbeidet med Geir Jenssen og Anneli Drecker i Bleep, Nick Sillitoe i Illumination, Aggie Peterson i Frost (fra 1992).

Martinsen har produsert mange musikkvideoer, og laget musikk til film og teater. I 1996 samarbeidet han med Geir Jenssen om et lydspor til russiske Dziga Vertovs stumfilm Man With A Movie Camera fra 1929. Musikken ble bestilt av Tromsø Filmfestival. I 2005 ble musikk av Martinsen og Sillitoe fra LPen The Poppy Rocks brukt i en episoden Gum Drops av den amerikanske TV-serien CSI, og 2010 skapte Martinsen multimedieinstallasjonen Earthbound – Surfing the Apocalypse. Et samarbeidmed Carl Christian Lein Størmer førte i 2014 frem til filmen Monster, og Martinsen beskriver i et intervju i avisen Nordlys at filmen er en hyllest til «outsideren i oss alle». I 2017 skrev Martinsen musikk til danseforestillingen Pust, og i 2019 til teaterforestillingen Faren av Florian Zeller.

Martinsen disputerte ved Universitetet i Tromsø for en kunstnerisk PhD i 2022, med temaet «The search for Resonance».

Utgivelser (Utvalg)

 • Epilogue (2017)
 • Everything is Connected (Love OD Communications, 2014)
 • Cycls (Love OD Communications, 2013)
 • Parade (som del av Frost; et samarbeid med Aggie Peterson, 2011)
 • You Are Being Manipulated (Smalltown Supersound, 2008)
 • The Phuture That Never Happened (Smalltown Supersound, 2005)
 • 083 (Smalltown Supersound, 2004)
 • Me (EP) (Love OD Communications 2003)
 • Melodica (som del av Frost; et samarbeid med Aggie Peterson, 2002)
 • Ad Absurdum (Virgin, 1999)
 • Unplugged (Love OD Communications, 1996)
 • Plugged (Love OD Communications, 1995)
 • The Love EP (R&S,1992)
 • 12000 (EP) (R&S, 1990)

Utmerkelser

 • Spellemannsprisen 2014 for Everything Is Connected

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Northern Disco Lights. Dokumentarfilm av Ben Davies (2017)
 • Rockipedia (Besøkt 12.11.2020)
 • Rudi, J (2019) Elektrisk lyd i Norge fra 1930 til 2005. Oslo: Novus (s. 220-21).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg