Skole og utdanning i Serbia

I Serbia består utdanningssystemet av fire deler: førskole, grunnskole, videregående og høyere utdanning. Ifølge UNESCO kan 98 prosent av befolkningen over 15 år lese og skrive.

I Serbia ligger ansvaret for å tilby utdanning under departementet for utdanning, forskning og utviklingen av teknologi. De offentlige utdanninginstitusjonene er i hovedsak finansiert gjennom statlige budsjetter. Private utdanningsinstitusjoner mottar ikke direkte eller indirekte støtte fra staten.

Grunnutdanning

Grunnutdanningen i Serbia er obligatorisk og gratis for alle. Ifølge UNESCO blir 95 prosent av barn innrullert i skolen. Den offisielle skolestartsalderen er 5 og et halvt år. Varigheten på grunnutdanningen er 9 år, dette inkluderer obligatoriske førskoleprogrammer og deretter grunnskole i 8 år. Løpet er delt inn i to sykluser. Den første syklusen er fra 1. til 4.klasse (barn fra 6 og et halvt år til 10 og et halvt år) og den andre syklusen fra 5. til 8. klasse (barn fra 10 og et halvt år til 14 og et halvt år). Skoleåret starter i september og ender i juli.

Videregående utdanning

Videregående utdanning er gratis, men ikke obligatorisk i Serbia. Det finnes både 3 og 4-årige programmer. Det er kun de 4-årige som gir adgang til opptak til høyere utdanning. De 3-årige er yrkesrettede programmer. For disse må man avlegge tilleggseksamenen for å kvalifisere seg for opptak til høyere utdanning.

Høyere utdanning

I Serbia tilbys høyere utdanning ved universiteter og høgskoler. Det kom en framvekst av flere høyere utdanningsinstitusjoner i landet etter andre verdenskrig.

Serbias høyere utdanningssystem ble reformert da de ble med i Bologna-prosessen i 2003 og i 2005 vedtok en ny lov om høyere utdanning. I 2006 ble Commission for Accreditation and Quality Assessment etablert. Oppgaven deres er akkreditering og kvalitetssikring av høyere utdanningsinstitusjoner og programmer i Serbia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg