Skipakrok i dag, med monumentet "Flytende-flyvende"; en påminnelse om Trondheims fortid som vikingskipsby og Leiv Eirikssons reiser som gikk ut herfra.
.
Lisens: fri

Skipakrok var den første kjente havnen i Kaupangen i Nidaros (Trondheim), nevnt som Kroken i Magnus Lagabøtes bylov av 1276. Nidelvas utløp i fjorden lå på denne tiden omtrent på samme sted som dagens Bakke bru.

Historikk

Skipakrok var en bukt som trolig befant seg bare et par hundre meter ovenfor elveosen på vestsiden av elva, i området der Dronningens gates allmenning og Krambuveita nå ligger. Skipakrok er nevnt mange ganger i sagaene og var kjent som en god havn i vikingtiden og middelalderen. Her var det ly mot vestaværet, elva sørget for jevn vannstand og den lå sentralt i kaupangen.

Den helt nøyaktige beliggenheten av Skipakrok vites ikke, og i forbindelse med funnet av Klemenskirken i 2016 er det reist spørsmål om ikke også havna lå i umiddelbar nærhet til kirken. Snorre sier nemlig at Olav Tryggvason anla en havn ved Skipakrok, og at han der også bygde en kongsgård og en kirke. I så fall har Skipakrok ligget ca. 100 meter lenger oppe i elva enn tidligere antatt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg