Faktaboks

Ski- og Fotballklubben Mercantile
Offisielt navn
MERCANTILE SKI- OG FOTBALLKLUBB
Uttale
mercantˈile
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
21.01.2000
Styreleder
Skjalg Sæther

Ski- og Fotballklubben Mercantile er et norsk idrettslag stiftet 3. juni 1903 på Frogner i Kristiania av to gymnasiaster og en tidligere elev ved Kristiania Handelsgymnasium. I nyere tid har klubben tilhold på Langerud. Mercantile ble norgesmester i fotball i 1907 og 1912.

Fakta

  • Hjemmebane: Langerudbanen
  • Drakt: Blå og hvit trøye, hvit bukse
  • Først og fremst fotball, men har også hatt bandy, ishockey, håndball og ski på programmet
  • Kallenavn: «Mercan»

Meritter

  • To norgesmesterskap (cupmesterskap) i 1907 og 1912, sølv i 1913
  • Åtte kretsmesterskap i Kristiania på rad fra 1906 til og med 1913 samt i 1923
  • Ni av de elleve spillerne i Norges første landskamp gjennom tidene spilte for Mercantile

Historikk

Klubben ble stiftet under navnet Mercantile Fodboldklub i 1903 i forbindelse med en skoleturnering i fotball, som de vant etter 3–1-seier over Otto Anderssens skole. De fleste spillerne kom fra Frogner og Majorstua. Mercantile markerte seg raskt som den ledende klubben i hovedstaden og vant de åtte første kretsmesterskapene i Kristiania fra 1906 til og med 1913.

Også nasjonalt markerte klubben seg raskt, med cupmesterskap i 1907 etter 3–0-seier over Sarpsborg i cupfinalen. Grunnet seieren i cupmesterskapet, fikk hele ni spillere fra Mercantile tillit i Norges første landskamp, mot Sverige i Göteborg i 1908, der Norge tapte 3–11. Alle de tre norske målene ble scoret av Mercantile-spillere, Minotti Bøhn det første og tredje, mens Hans Endrerud, en av de tre stifterne av Mercantile, scoret det andre. Også den senere kjente polfarer, flyver og Mercantile-spiller Tryggve Gran fikk sin første og eneste landskamp.

I cupfinalen i 1912 ble Mercantile først slått 2–1 av Fram Larvik, men Kristiania-klubben la inn protest grunnet at Larvik-klubben hadde benyttet en «ikke kvalificeret spiller». Protesten ble tatt til følge av fotballforbundet, og det ble bestemt at det skulle spilles omkamp. Denne vant Mercantile hele 6–0.

I 1914, 1916 og 1918 ble Mercantile nummer to i kretserien, før klubben i 1923 vant kretsmesterskapet for siste gang. De to neste sesongene ble laget nest sist i serien og i 1926 rykket det ned til B-serien, deretter ned til C-serien og havnet til slutt i D-serien, som ble spilt siste gang i 1936.

Under første verdenskrig tok Mercantile initiativet til Norges første gressbane, med nettopp navnet Gressbanen (Græsbanen), beliggende i bydelen Vestre Aker på nedsiden av Holmenkollen. Da prosjektet trengte flere midler, gikk Ready inn som medeier. Gressbanen ble åpnet i 1918 og var Norges landslagsarena inntil Ullevaal stadion ble åpnet i 1926. I 1932 overlot Mercantile hele eierskapet av banen til Ready.

Etter andre verdenskrig, i 1948, fusjonerte Mercantile med naboklubben Ski- og Fotballklubben Trygg, under navnet Mercantile/Trygg, uten sportslig fremgang. I 1954 ble fotballavdelingen nedlagt. Medlemskapet i fotballforbundet ble likevel opprettholdt, noe som i 1968 kom en vennegjeng fra Langerud på motsatt side av byen til gode ettersom man måtte ha vært medlem av Norges Idrettsforbund i to år for å bli medlem av fotballforbundet. De meldte seg derfor inn i Mercantile/Trygg og endret navnet til Mercantile.

Mercantile avanserte i seriesystemet, nådde tredje øverste nivå, andredivisjon, i 1989 og spilte på dette nivået til og med sesongen 1993, deretter i andredivisjon i 2000 og fra 2003 til og med sesongen 2004 i samarbeid med Lambertseter IF, i perioden fra 1989 blant annet trent av Erik Foss, Lars Tjærnås, Erik Solér og Einar Sigmundstad. Høsten 2006 fusjonerte fotballavdelingen i Mercantile med Nordstrand IF under sistnevntes navn og overtok Mercantiles plass i tredjedivisjon, mens klubben selv forble i Norges Idrettsforbund.

Høsten 2007 ble det vedtatt på generalforsamlingen å videreføre fotballsatsingen under navnet Ski- og Fotballklubben Mercantile. Fotballaget startet i åttendedivisjon og spiller i 2020 i sjuendedivisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Ski- og Fotballklubben Mercantile
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
93.120 Idrettslag og -klubber

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg