Ski- og Fotballklubben Mercantile

Artikkelstart

Ski- og Fotballklubben Mercantile er et norsk idrettslag stiftet 3. juni 1903 på Frogner i Kristiania av to gymnasiaster og en tidligere elev ved Kristiania Handelsgymnasium. I nyere tid har klubben tilhold på Langerud. Mercantile ble norgesmester i fotball i 1907 og 1912.

Faktaboks

Uttale
mercantˈile

Fakta

  • Hjemmebane: Langerudbanen
  • Drakt: Blå og hvit trøye, hvit bukse
  • Først og fremst fotball, men har også hatt bandy, ishockey, håndball og ski på programmet
  • Kallenavn: «Mercan»

Meritter

  • To norgesmesterskap (cupmesterskap) i 1907 og 1912, sølv i 1913
  • Åtte kretsmesterskap i Kristiania på rad fra 1906 til og med 1913 samt i 1923
  • Ni av de elleve spillerne i Norges første landskamp gjennom tidene spilte for Mercantile

Historikk

Klubben ble stiftet under navnet Mercantile Fodboldklub i 1903 i forbindelse med en skoleturnering i fotball, som de vant etter 3–1-seier over Otto Anderssens skole. De fleste spillerne kom fra Frogner og Majorstua. Mercantile markerte seg raskt som den ledende klubben i hovedstaden og vant de åtte første kretsmesterskapene i Kristiania fra 1906 til og med 1913.

Også nasjonalt markerte klubben seg raskt, med cupmesterskap i 1907 etter 3–0-seier over Sarpsborg i cupfinalen. Grunnet seieren i cupmesterskapet, fikk hele ni spillere fra Mercantile tillit i Norges første landskamp, mot Sverige i Göteborg i 1908, der Norge tapte 3–11. Alle de tre norske målene ble scoret av Mercantile-spillere, Minotti Bøhn det første og tredje, mens Hans Endrerud, en av de tre stifterne av Mercantile, scoret det andre. Også den senere kjente polfarer, flyver og Mercantile-spiller Tryggve Gran fikk sin første og eneste landskamp.

I cupfinalen i 1912 ble Mercantile først slått 2–1 av Fram Larvik, men Kristiania-klubben la inn protest grunnet at Larvik-klubben hadde benyttet en «ikke kvalificeret spiller». Protesten ble tatt til følge av fotballforbundet, og det ble bestemt at det skulle spilles omkamp. Denne vant Mercantile hele 6–0.

I 1914, 1916 og 1918 ble Mercantile nummer to i kretserien, før klubben i 1923 vant kretsmesterskapet for siste gang. De to neste sesongene ble laget nest sist i serien og i 1926 rykket det ned til B-serien, deretter ned til C-serien og havnet til slutt i D-serien, som ble spilt siste gang i 1936.

Under første verdenskrig tok Mercantile initiativet til Norges første gressbane, med nettopp navnet Gressbanen (Græsbanen), beliggende i bydelen Vestre Aker på nedsiden av Holmenkollen. Da prosjektet trengte flere midler, gikk Ready inn som medeier. Gressbanen ble åpnet i 1918 og var Norges landslagsarena inntil Ullevaal stadion ble åpnet i 1926. I 1932 overlot Mercantile hele eierskapet av banen til Ready.

Etter andre verdenskrig, i 1948, fusjonerte Mercantile med naboklubben Ski- og Fotballklubben Trygg, under navnet Mercantile/Trygg, uten sportslig fremgang. I 1954 ble fotballavdelingen nedlagt. Medlemskapet i fotballforbundet ble likevel opprettholdt, noe som i 1968 kom en vennegjeng fra Langerud på motsatt side av byen til gode ettersom man måtte ha vært medlem av Norges Idrettsforbund i to år for å bli medlem av fotballforbundet. De meldte seg derfor inn i Mercantile/Trygg og endret navnet til Mercantile.

Mercantile avanserte i seriesystemet, nådde tredje øverste nivå, andredivisjon, i 1989 og spilte på dette nivået til og med sesongen 1993, deretter i andredivisjon i 2000 og fra 2003 til og med sesongen 2004 i samarbeid med Lambertseter IF, i perioden fra 1989 blant annet trent av Erik Foss, Lars Tjærnås, Erik Solér og Einar Sigmundstad. Høsten 2006 fusjonerte fotballavdelingen i Mercantile med Nordstrand IF under sistnevntes navn og overtok Mercantiles plass i tredjedivisjon, mens klubben selv forble i Norges Idrettsforbund.

Høsten 2007 ble det vedtatt på generalforsamlingen å videreføre fotballsatsingen under navnet Ski- og Fotballklubben Mercantile. Fotballaget startet i åttendedivisjon og spiller i 2020 i sjuendedivisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg