Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole

Artikkelstart

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole er flere uavhengige skoler som underviser yoga og meditasjon med utgangspunkt i klassisk hinduisk yoga og tantrisme.

Faktaboks

Også kjent som

SYM

Bakgrunn

Bevegelsen ble startet av dansken Jørgen Drejager (f. 1939) i 1970. Drejager begynte å praktisere yoga på egen hånd i 19-års-alderen. Han møtte den indiske guruen Swami Satyananda Saraswati (også kalt Swami Paramahansa Satyananda) i 1968, da Satyananda holdt foredrag om yoga og meditasjon i København. Drejager ble med Satyananda tilbake til India og tilbragte to år ved hans Bihar School of Yoga. 15. februar 1969 lot han seg innvie som munk (såkalt "swami") i Paramahansa-ordenen og tok navnet Swami Janakananda Saraswati. Han dro tilbake til Danmark i 1970, hvor han etablerte sin egen yogaskole, opprinnelig kalt Satyam Yoga Ashram.

I 1972 etablerte Janakananda et internasjonalt kurssenter i Sverige. Som følge av utvidelsen endret navn til Skandinavisk Yoga og Meditationsskole. Det første kurset i Norge ble holdt sommeren 1974. I 1976 ble det opprettet et senter i Oslo. I 1983 stiftet Bjarke Jørgensen Yogaskolen i Bergen i tilknytning til Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole. Jørgensen leder fortsatt organisasjonen i Norge.

Lære og praksis

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole ser seg selv i forlengelse av tradisjonen den hinduiske filosofen Shankara, som grunnla Advaita Vedanta. Advaita Vedanta er en av de klassiske skolene i hinduisk filosofi, kjent for å fremme et monistisk syn på verden. Ifølge egen selvpresentasjon forstår likevel ikke Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole sin virksomhet som religiøs i tradisjonell forstand. Målet er å oppnå "ekte viten" gjennom personlig erfaring av virkeligheten. Yoga og meditasjon er teknikker som blant annet brukes for å erfare virkeligheten, og disse teknikkene overleveres fra lærer til elev, fra generasjon til generasjon.

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole underviser i ulike yoga-teknikker, blant annet hatha-yoga, kundalini-yoga, prathyahara (meditasjon), pranayama (pusteøvelser) og kriya-yoga. Begrepsapparatet er inspirert av tantrismen, og skolen vektlegger at øvelsene skal utføres med hengivelse og tilstedeværelse.

Det vil variere i hvor stor grad de åndelige aspektene ved yogapraksisen vektlegges. Mental, åndelig og fysisk utvikling forstås som gjensidig stimulerende, og på introduksjonskurs står de fysiske aspektene i sentrum.

Organisasjon og aktiviteter

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole har etablert kurssteder i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Frankrike og Tyskland. I Norge er skolen organisert som en ideell, selveiende stiftelse. Yogaskolen i Bergen holder til på Nordnes, og Ask kurssenter holder til på Askøy.

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole driver forlaget Bindu, som utgir litteratur, lydfiler og musikk til bruk i yoga og meditasjon. I perioden 1971 til 2002 utga forlaget tidsskriftet Bindu to ganger i året på engelsk, tysk, svensk og dansk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg