Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole

(SYM), navn på flere uavhengige skoler i Skandinavia, Tyskland og Frankrike, basert på en nyhinduisk retning som fremhever tantrismen som menneskehetens edleste kunst, og som uavhengig av og eldre enn (altså mer religionsuavhengig og autentisk enn) hinduisk og buddhistisk tantrisme. Dansken Jørgen Drejager (f. 1939) startet bevegelsen i 1970, og tok navnet Swami Janakananda, etter å ha blitt innviet til den indiske Paramahansa-ordenen, som de fleste nyreligiøse guruer i Vesten tilhører.

SYM forstår ikke sin virksomhet som religiøs i tradisjonell forstand. I stedet er målet med aktiviteter som nese- og tarmskylling, kosthold, avspenning, pusteteknikker, yoga og meditajon å utvikle 'en dypere identitet', 'å leve fullt ut' og å sikre god helse. Det mentale og det fysiske forstås for øvrig som to sider av samme sak. Ulike yoga-teknikker er ordnet i et system, og begrepsapparatet er inspirert av tantrismen, f.eks. hatha-yoga (som her kalles 'sol-måne-yoga'), kundalini-yoga, og kriya-yoga ('aktiv yoga')

SYM utgir tidsskriftet Bindu to ganger i året på engelsk, tysk, svensk og dansk. I Norge er SYM en ideell, selveiende stiftelse som ble startet i 1983 av Bjarke Jørgensen. Yogaskolen i Bergen holder til på Nordnes, og Ask kurssenter holder til på Askøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.