Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole er flere uavhengige skoler i Skandinavia, Tyskland og Frankrike, basert på en nyhinduisk retning, som fremhever tantrismen som menneskehetens edleste kunst, og som uavhengig av og eldre enn (altså mer religionsuavhengig og autentisk enn) hinduisk og buddhistisk tantrisme.

Faktaboks

Også kjent som

SYM

Bakgrunn

Bevegelsen ble startet av Dansken Jørgen Drejager (f. 1939) i 1970. Drejager tok navnet Swami Janakananda etter å ha blitt innviet til den indiske Paramahansa-ordenen, som de fleste nyreligiøse guruer i Vesten tilhører.

Virksomhet

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole forstår ikke sin virksomhet som religiøs i tradisjonell forstand. I stedet er målet å utvikle 'en dypere identitet', 'å leve fullt ut' og å sikre god helse med aktiviteter som nese- og tarmskylling, kosthold, avspenning, pusteteknikker, yoga og meditasjon. Det mentale og det fysiske forstås som to sider av samme sak.

Ulike yoga-teknikker er ordnet i et system, og begrepsapparatet er inspirert av tantrismen, for eksempel hatha-yoga (som her kalles 'sol-måne-yoga'), kundalini-yoga, og kriya-yoga ('aktiv yoga')

Skandinavisk Yoga og Meditasjonsskole utgir tidsskriftet Bindu to ganger i året på engelsk, tysk, svensk og dansk. I Norge er skolen en ideell, selveiende stiftelse som ble startet i 1983 av Bjarke Jørgensen. Yogaskolen i Bergen holder til på Nordnes, og Ask kurssenter holder til på Askøy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg