Chakra
Tantrika-maleri av en skikkelse som mediterer. Illustrasjon av chakraene og kundalini.
Av /Wellcome Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Kundalini er i hinduismen en kosmisk energi som identifiseres med gudinnen Shakti.

Faktaboks

Etymologi
av sanskrit ‘den sammenrullede’
Også kjent som
slangekraften

I shivaittisk yoga, der målet er foreningen av Shiva og Shakti i yogiens indre, tenkes kundalini på som en kraft lokalisert i et energisenter, chakra, nær kjønnsorganet. Dette senteret skal aktiviseres. Deretter skal kundalini-kraften opphøyes, slik at den beveger seg fra det nederste chakraet og oppover i en kanal kalt sushumna, som ligger langs ryggraden. Sentre og kanaler for kundalini-kraften hører til kundalini-yogaens forestilling om menneskets usynlige finmaterie-kropp, kalt sukshma-sharira. Kraften beveger seg gjennom flere chakraer som ligger langs sushumna, til kundalini forenes med Shiva i det øverste chakra øverst i hodet.

I hinduismen er dette tradisjonelt forstått som et sluttresultat av mange års asketisk praksis. Dette står i kontrast til moderne praksiser, der opplevelser kalt «kundalini» ofte er til salgs i korte kurs over bare noen timers eller dagers varighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg