Siri Sunde

Faktaboks

Siri Sunde
Født
15. mai 1958, Bergen
Siri Sunde
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Siri Sunde er en norsk teolog. Hun var den første åpent lesbiske presten som inngikk registrert partnerskap og beholdt sin stilling i Den norske kirke etter den såkalte Sunde-saken i 1997–1999.

Utdanning og stillinger

Sunde ble cand.theol. i 1994 fra Universitetet i Oslo. Hun ble prestevikar i Ringsaker prestegjeld i 1995 og ble ordinert i Åmot kirke, Nordre Land prestegjeld, i 1996. Sunde var kapellan i Nordre Land fra 1996 til 1997 og fra 1999 til 2009 og sokneprest i Brøttum sokn i Ringsaker fra 2009 til 2019.

Siri Sunde-saken

Sunde ble tilsatt som kapellan i Nordre Land prestegjeld i august 1996 etter å ha vikariert som prest samme sted siden desember 1995. Hun inngikk partnerskap i juni 1997 og søkte permisjon etter råd fra biskop Rosemarie Köhn i Hamar bispedømme. Sunde var i permisjon i påvente av Kirkemøtets behandling av homofilisaken, og deretter i påvente av biskop Köhns fremleggelse av saken for Lærenemnda i Den norske kirke.

Kirkemøtet vedtok i november 1997 at personer som lever i homofilt samliv, ikke kan inneha kirkelig tjeneste som vigslet prest, diakon eller kateket. I oktober 1998 ble saken om Sundes prestestilling avvist i Lærenemnda som en forvaltningssak og sendt tilbake til biskop Köhn.

Saken ble behandlet videre, blant annet med samtaler med fagforeningene, og i februar 1999 ble det avklart at Sunde fikk fortsette som kapellan i Nordre Land. Da hadde allerede Kirkens Bymisjon i Oslo kommet hamarbiskopen i forkjøpet, ved at en annen lesbisk prest som hadde inngått partnerskap, ble ansatt som prest. Senere er de blitt fulgt opp av flere kvinnelige og mannlige kolleger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg