Simon van der Meer

Faktaboks

Simon van der Meer
Født
24. november 1925, Den Haag
Død
4. mars 2011, Genève

Artikkelstart

Simon van der Meer var en nederlandsk ingeniør. Han spilte en viktig rolle i utviklingen av partikkelstrålene ved partikkelfysikklaboratoriet CERN, der en i 1983 for første gang påviste påviste kraftformidlingsbosonene W og Z (se elektrosvak teori). Sammen med den italienske fysikeren Carlo Rubbia fikk van der Meer i 1984 Nobelprisen i fysikk for oppdagelsen av W og Z.

Simon van der Meer arbeidde ved Philips forskningslaboratorium 1952–1956, og var deretter overingeniør ved CERN, Sveits. I 1968 utvikla han såkalt stokastisk kjøling, som er en teknikk som går ut på å få mest mulig homogene partikkelstråler, det vil si at partiklene i strålen har mest mulig ensarta energi og retning. Metoden har hatt avgjørende betydning for eksperimentene ved CERN, og i 1983 kunne en første gang påvise kraftformidlingsbosonene W og Z. Disse partiklene kalles noen ganger «tungt lys», fordi de spiller samme rolle i svak vekselvirkning som fotonet (lyskvantet) spiller i elektromagnetisk vekselvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Håvard Helstrup

Foreslår å ta bort kommaet i fornavnet -- det blir vel mer riktig om det står Simon van der Meer enn Simon, van der Meer. (Kunne ikke gjøre dette i forbedringsforslaget -- da det i så fall ble registrert som ny artikkel). - Håvard

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei, nå skulle det være i orden. Takk for endringsforslag! Kjell-Olav, redaksjonssekretær.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg