Simon van der Meer

Faktaboks

Simon van der Meer
født:
24. november 1925, Den Haag
død:
4. mars 2011, Genève

Simon van der Meer var en nederlandsk ingeniør. Han spilte en viktig rolle i utviklingen av partikkelstrålene ved partikkelfysikklaboratoriet CERN, der en i 1983 for første gang påviste påviste kraftformidlingsbosonene W og Z (se elektrosvak teori). Sammen med den italienske fysikeren Carlo Rubbia fikk van der Meer i 1984 Nobelprisen i fysikk for oppdagelsen av W og Z.

Simon van der Meer arbeidde ved Philips forskningslaboratorium 1952–1956, og var deretter overingeniør ved CERN, Sveits. I 1968 utvikla han såkalt stokastisk kjøling, som er en teknikk som går ut på å få mest mulig homogene partikkelstråler, det vil si at partiklene i strålen har mest mulig ensarta energi og retning. Metoden har hatt avgjørende betydning for eksperimentene ved CERN, og i 1983 kunne en første gang påvise kraftformidlingsbosonene W og Z. Disse partiklene kalles noen ganger «tungt lys», fordi de spiller samme rolle i svak vekselvirkning som fotonet (lyskvantet) spiller i elektromagnetisk vekselvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Håvard Helstrup

Foreslår å ta bort kommaet i fornavnet -- det blir vel mer riktig om det står Simon van der Meer enn Simon, van der Meer. (Kunne ikke gjøre dette i forbedringsforslaget -- da det i så fall ble registrert som ny artikkel). - Håvard

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei, nå skulle det være i orden. Takk for endringsforslag! Kjell-Olav, redaksjonssekretær.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg