Faktaboks

Sigurbjörn Einarsson
Født
30. juni 1911, Efri-Steinsmýr i Meðalland
Død
28. august 2008, Reykjavík

Sigurbjörn Einarsson var en islandsk teolog, salmedikter og forfatter. Han var professor i teologi ved Islands universitet fra 1949, og Islands biskop fra 1959 til 1981.

Sigurbjörn Einarsson skrev en rekke bøker og artikler om teologiske, religionshistoriske og litterære emner, også en biografi om Albert Schweitzer (1955), barneboken Af hverju, afi? (Hvorfor det, bestefar?, 1983) og mange salmer.

Sigurbjörn Einarsson regnes som en av 1900-tallets mest fremtredende islandske kirkeledere. Han moderniserte Den islandske kirken og gjorde den til en folkekirke som i større grad enn før så ut over landets grenser, økumenisk og ved nødhjelp til utlandet.

Sigurbjörn Einarsson var også blant landets fremste salmediktere. Han gjendiktet en rekke salmer, blant annet av Svein Ellingsen, og oversatte dessuten skjønn- og faglitterære bøker, blant annet Augustins Confessiones.

Han ble æresdoktor ved Islands universitet i 1961 og ved Universitetet i Winnipeg i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg