Sharm el Sheik

Sharm el Sheik er en by i Egypt, på sørspissen av Sinaihalvøya. Byen ligger i guvernementet Sydlige Sinai, og har omkring 73 000 innbyggere (2015). Sharm el Sheik ligger på østsiden av spissen, ved Akababukten som er den østlige armen av Rødehavet og fungerer som administrativt senter i guvernementet.

Faktaboks

Også kjent som
Sharm ash-Shaykh

Sharm el Sheik var opprinnelig en mindre fiskerlandsby, men har i senere år blitt betydelig utbygd som turiststed. Sharm el Sheik er særlig kjent for sine gode dykkemuligheter, især grunnet korallrev. I byen finnes det er større kongressenter, en rekke luksushoteller og markeder med lokalt håndverk. Byen er mål for egyptisk, såvel som regional og internasjonal turisme. Sharm el Sheik flyplass er den tredje største i Egypt.

Historie

Området dagens by nå ligger i har ikke alltid vært av større historisk betydning, og har bestått av en mindre fiskerlandsby. Byen ligger likevel strategisk til ved innløpet til Akababukta, og gir oversikt over Tiranstredet da øya Tiran ligger nord-øst for byen. Stredet er ellers til dels blokkert for skipstraffikk av massive korallrev. Grunnet sin plassering ble det dannet en havn for den egyptiske marinen i byen. I etterkant av nederlaget i krigen mot Israel i 1948 ble kanonbatterier plassert her for å hindre trafikk mot Elat, som var Israels havn i Akababukten.

Som følge av Suezkrisen i 1956 ble Sharm el Sheik okkupert av Israel, som hadde tatt kontroll over Sinaihalvøya. Fra 1957 til 1967 ble områdert bevoktet av FNs fredsbevarende styrker. Byen ble igjen okkupert av Israel som følge av Seksdagerskrigen i 1967, og ble overført til egyptisk kontroll i 1982, som følge av fredsavtalen mellom Egypt og Israel. Det var under denne perioden frem til 1982 at utbyggingen av Sharm el Sheik som turistområde begynte. Hoteller, dykkerannlegg og promenader ble bygget, og denne prosessen fortsatte etter gjenvunnet egyptisk kontroll.

Det har ved flere anledninger blitt holdt diplomatiske møter i byen, og flere inngåtte fredsavtaler her har gitt opphav til kallenavnet «Fredens by».

Den 23. juli 2005 ble byen rammet av et terrorangrep da tre selvmordsbomber ble utløst ved Ghazala Gardens hotel, Mövenpick hotel og en markedsplass. 88 mennesker døde under terrorangrepet, som ble utført av en Al Qaida-tilknyttet gruppe.

Geografi

Sharm el Sheik ligger plassert mellom tre større naturreservat. Mot nord ligger Sankta Katarina nasjonalpark, som blant annet inneholder Sta. Katarinaklosteret og Sinaifjellet, som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Mot nord-øst ligger Nabq-reservatet, som skal sørge for bevaring av de naturlige og kulturelle forholdene der. Mot sør ligger parken Ras Muhammed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Håkon Viggen

Her står det både Sharm el Sheik og Sharm el-Sheik med bindestrek. Kunne dere samkjøre dette?

svarte Ida Scott

Takk for kommentar! Jeg tror dette skal være retta opp nå! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg