Faktaboks

Sharm el-Sheikh
Sharm ash-Shaykh
Etymologi

arabisk bukten til sjeiken

Sharm el-Sheikh
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Turistområde med strand i Sharm el-Sheikh
Sharm el-Sheikh var opprinnelig en mindre fiskerlandsby, men har i senere år blitt betydelig utbygd som turiststed.

Sharm el-Sheikh er en by i Egypt, på sørspissen av Sinaihalvøya. Byen ligger i guvernementet Sydlige Sinai og har omkring 73 000 innbyggere (2015). Sharm el-Sheikh ligger på østsiden av spissen, ved Akababukten som er den østlige armen av Rødehavet og fungerer som administrativt senter i guvernementet.

Sharm el-Sheikh var opprinnelig en mindre fiskerlandsby, men har i senere år blitt betydelig utbygd som turiststed. Sharm el-Sheikh er særlig kjent for sine gode dykkemuligheter, især de omfattende korallrevene. I byen finnes det er større kongressenter, en rekke luksushoteller og markeder med lokalt håndverk. Byen er mål for egyptisk, såvel som regional og internasjonal turisme. Sharm el-Sheikh flyplass er den tredje største i Egypt.

Historie

Området dagens by nå ligger i, har ikke alltid vært av større historisk betydning og har hovedsakelig vært en mindre fiskerlandsby. Byen ligger likevel strategisk til ved innløpet til Akababukta og gir oversikt over Tiranstredet da øya Tiran ligger nord-øst for byen. Stredet er ellers til dels blokkert for skipstraffikk av massive korallrev. Grunnet sin plassering ble det dannet en havn for den egyptiske marinen i byen. I etterkant av nederlaget i krigen mot Israel i 1948 ble kanonbatterier plassert her for å hindre trafikk mot Elat, som var Israels havn i Akababukten.

Som følge av Suezkrisen i 1956 ble Sharm el-Sheikh okkupert av Israel, som hadde tatt kontroll over Sinaihalvøya. Fra 1957 til 1967 ble områdert bevoktet av FNs fredsbevarende styrker. Byen ble igjen okkupert av Israel som følge av Seksdagerskrigen i 1967 og ble ikke overført til egyptisk kontroll før i 1982, som følge av fredsavtalen mellom Egypt og Israel. Det var i denne perioden frem til 1982 at utbyggingen av Sharm el-Sheikh som turistområde begynte. Hoteller, dykkerannlegg og promenader ble bygget, og denne prosessen fortsatte etter gjenvunnet egyptisk kontroll.

Det har ved flere anledninger blitt holdt diplomatiske møter i byen, og flere inngåtte fredsavtaler her har gitt opphav til kallenavnet «Fredens by».

23. juli 2005 ble byen rammet av et terrorangrep da tre selvmordsbomber ble utløst ved Ghazala Gardens hotel, Mövenpick hotel og en markedsplass. 88 mennesker døde i angrepet, som ble utført av en al-Qaida-tilknyttet gruppe.

Geografi

Sharm el-Sheikh ligger plassert mellom tre større naturreservat. Mot nord ligger Sankta Katarina nasjonalpark, som blant annet inneholder Sankta Katarinaklosteret og Sinaifjellet, som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Mot nord-øst ligger Nabq-reservatet, som skal sørge for bevaring av de naturlige og kulturelle forholdene der. Mot sør ligger parken Ras Muhammed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Håkon Viggen

Her står det både Sharm el Sheik og Sharm el-Sheik med bindestrek. Kunne dere samkjøre dette?

svarte Ida Scott

Takk for kommentar! Jeg tror dette skal være retta opp nå! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Karianne Lund

Hei! Språkrådet har skrivemåten Sharm el-Sheikh, altså med h til slutt: https://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriverad/navn-pa-steder-og-personer/Geografiske_namn/utanlandske-stadnamn-aa/#s
Mener dere det er mer riktig uten h?
Jeg ser SNL bruker skrivemåten med h i noen andre artikler:
https://snl.no/.search?query=sharm+el-sheikh

svarte Henriette Hafsaas

Takk for at du oppdaga dette! Sheikh bør skrivast med -h til slutt på norsk. Her er eit døme på transkriberingsoversikt: https://www.cambridge.org/core/services/aop-file-manager/file/57d83390f6ea5a022234b400/TransChart.pdf

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg