Santiago Calatrava

Faktaboks

Santiago Calatrava
Uttale
calatrˈava
Født
1951, Valencia

Santiago Calatrava. Det store OL-stadion i Athen som ble ombygd til sommer-OL 2004. Tribuneoverbyggene og de elegante bærekonstruksjonene er karakteristiske for Calatravas stil. Han tegnet også velodromen og flere andre større bygninger til disse olympiske lekene.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Santiago Calatrava, spansk arkitekt og ingeniør. Han etablerte arkitektkontoret sitt i Zürich i 1981. Med sine brokonstruksjoner (Barcelona, 1987) og perrongoverdekninger (TGV- jernbanestasjonen Lyon-Satôlas i Lyon, 1992) har han vist at han arbeider i samme tradisjon som F. Candela og P. L. Nervi. Hans konstruksjoner forener konstruktiv logikk med et organisk formspråk som kan gi assosiasjoner til jugendstilen.

Overbygningen over en sentral handlegate i Toronto, Canada (1993), er en særpreget nytolkning av 1800-tallets store gallerier; mellom en rekke med pregløse kontorfasader, har Calatrava reist en filigransaktig struktur av betongkonstruksjoner og glass som danner et rom med letthet og transparens som kan minne om kirkeskipene i de gotiske katedralene.

Til OL i Athen 2004 tegnet han den nye overbygningen over Olympiastadion, der to store, elegante buer bærer tribuneoverdekningen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg