Schaffhausen - by

Schaffhausen av . CC BY NC SA 2.0

Schaffhausen er en by i Sveits. Den er hovedstad i kantonen av samme navn, ved Rhinen, fire km ovenfor en av Mellom-Europas betydeligste fosser, Rheinfall. Byen har 36 100 innbyggere (2017), 70 200 med forsteder (agglomerasjonen Schaffhausen som også omfatter områder i Tyskland). Kraftutbyggingen i Rheinfall på 1860-tallet ga støtet til en sterk industrialisering av byen med tekstilindustri og i særlig grad verkstedindustri. Schaffhausen er et viktig knutepunkt, både for vei og jernbane.

Faktaboks

Schaffhausen
Uttale
schˈaffhausen

Byen har en malerisk gamleby med bygninger fra en rekke tidsaldre fra gotikk til rokokko. Klosterkirken Münster zu Allerheiligen fra rundt 1100 er i dag reformert kirke; det er bymuseum i det samme tidligere klosteranlegget (Museum zu Allerheiligen). Schaffhausen har rådhus fra 1412, og kantonadministrasjonen ligger i en renessansebygning fra 1617. Festningen Munot er bygd på en høyde like øst for gamlebyen i forbindelse med stridighetene knyttet til reformasjonen på 1500-tallet.

Schaffhausen ble grunnlagt 1045 og ble fri tysk riksstad på 1400-tallet. Byen sluttet 1454 forbund med det sveitsiske edsforbundet, fra 1501 som medlem. Reformasjonen innført 1529. På 1500-tallet bygde tekstilindustrien seg opp til en viktig næring for byen.

Navnet Schaffhausen, gammelhøytysk Scafhusun, er sannsynligvis sammensatt av scafa, skip, og hus, og har sammenheng med de mange båthusene som lå ved Rheinfall allerede i middelalderen. Disse ble benyttet ved omlastningen til veitransport forbi fossen på vei opp til Konstanz ved Bodensee.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg