Faktaboks

Schaffhausen
Uttale
schˈaffhausen
Schaffhausen
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Schaffhausen er en by i Sveits, hovedstad i kantonen av samme navn. Schaffhausen som ligger ved Rhinen, fire kilometer ovenfor en av Mellom-Europas betydeligste fosser, Rheinfall, har 36 604 innbyggere (2020), 70 200 med forsteder (2019). Agglomerasjonen Schaffhausen omfatter også områder i Tyskland.

Næringsliv og samferdsel

Kraftutbyggingen i Rheinfall på 1860-tallet ga støtet til en sterk industrialisering av byen med tekstilindustri og i særlig grad verkstedindustri. Schaffhausen er et viktig knutepunkt, både for vei og jernbane.

Kultur

Byen har en malerisk gamleby med bygninger fra en rekke tidsaldre fra gotikk til rokokko. Klosterkirken Münster zu Allerheiligen fra rundt 1100 er i dag reformert kirke; det er bymuseum i det samme tidligere klosteranlegget (Museum zu Allerheiligen). Schaffhausen har rådhus fra 1412, og kantonadministrasjonen ligger i en renessansebygning fra 1617. Festningen Munot er bygd på en høyde like øst for gamlebyen i forbindelse med stridighetene knyttet til reformasjonen på 1500-tallet.

Historie

Schaffhausen ble grunnlagt 1045 og ble fri tysk riksstad på 1400-tallet. Byen sluttet i 1454 forbund med det sveitsiske edsforbundet, fra 1501 som medlem. Reformasjonen innført i 1529. På 1500-tallet bygde tekstilindustrien seg opp til en viktig næring for byen.

Navnet Schaffhausen, gammelhøytysk Scafhusun, er sannsynligvis sammensatt av scafa, skip, og hus, og har sammenheng med de mange båthusene som lå ved Rheinfall allerede i middelalderen. Disse ble benyttet ved omlastningen til veitransport forbi fossen på vei opp til Konstanz ved Bodensee.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg