By i Sveits, hovedstad i kantonen av samme navn, ved Rhinen, 4 km ovenfor en av Mellom-Europas betydeligste fosser, Rheinfall; 35 100 innb. (2012), 66 900 med forsteder (agglomerasjonen Schaffhausen). Kraftutbyggingen i Rheinfall på 1860-tallet ga støtet til en sterk industrialisering av byen, særlig verkstedindustri; tekstilindustri. Schaffhausen er et viktig kommunikasjonsknutepunkt, både for vei og jernbane. Malerisk gamleby med bygninger fra en rekke tidsaldre fra gotikk til rokokko; klosterkirke (Münster zu Allerheiligen) fra ca. 1100, i dag reformert kirke, og bymuseum i samme tidligere klosteranlegg (Museum zu Allerheiligen). Rådhus fra 1412. Kantonadministrasjonen ligger i en renessansebygning fra 1617. Festningen Munot er bygd på en høyde like øst for gamlebyen i forbindelse med stridighetene knyttet til reformasjonen på 1500-tallet.

Schaffhausen ble grunnlagt 1045 og fri tysk riksstad på 1400-tallet. Byen sluttet 1454 forbund med det sveitsiske edsforbundet, fra 1501 som medlem. Reformasjonen innført 1529. På 1500-tallet bygde tekstilindustrien seg opp til en viktig næring for byen.  

Navnet Schaffhausen, gammelhøytysk Scafhusun, er sannsynligvis sammensatt av scafa, skip, og hus, og har sammenheng med de mange båthusene som lå ved Rheinfall allerede i middelalderen. Disse ble benyttet ved omlastningen til veitransport forbi fossen på vei opp til Konstanz ved Bodensee.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.