fristad

Bremen er (sammen med Hamburg) en av to gjenværende fristader i Tyskland.
Av .

Artikkelstart

Fristad var opprinnelig en betegnelse på enkelte tyske byer som i middelalderen frigjorde seg fra biskopens ledelse. Dette gjaldt særlig byer ved Rhinen, som for eksempel Strasbourg og Köln. Til forskjell fra riksstedene, som direkte var underlagt keiseren, var fristadene fritatt fra å betale rikstributter. Betegnelsene fristad og rikssted ble ofte forvekslet og er blitt sammenfattet under navnet frie rikssteder (Freie Reichsstädte).

Faktaboks

Etymologi

Fra tysk Freie Stadt eller Freistadt

På 1200- og 1300-tallet sendte fristedene representanter til riksdagen og var selvstendige deler av riket. På 1400-tallet var det omtrent 70 fristader, men tallet sank, og fra 1815 var det kun fire. Etter 1866 fantes det bare tre: Lübeck, Hamburg og Bremen, de såkalte «frie hansesteder», og fra 1937 bare Hamburg og Bremen, som siden 1949 har vært delstater i Forbundsrepublikken Tyskland.

Også i andre land, for eksempel Italia, var det i middelalderen tilsvarende byer, men disse klarte ikke opprettholde statusen sin over like lang tid tid.

Etter første verdenskrig ble Danzig, dagens Gdansk, atskilt fra Tyskland, og var en fristad under Folkeforbundets beskyttelse inntil den ble innlemmet i Tyskland igjen i 1939. Byen har vært polsk siden 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg