Sammy Nestico

Faktaboks

Sammy Nestico
Samuel Louis Nestico
Uttale
nˈestico
Født
6. februar 1924, Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Artikkelstart

Sammy Nestico er en amerikansk komponist og arrangør.

Fra korpsmusikk

Nestico startet karrieren som trombonist i sitt skolekorps. I 1946 avsluttet han sin musikkutdannelse på Duquesne University hvoretter han i en kort periode var musiker i staben ved American Broadcasting Co i Pittsburgh. Han var skolekorpsdirigent ett år før han ble ansatt i USAs luftforsvar der han i 15 år var sjefsarrangør for korpset i Washington. Deretter var han i samme jobb i US Marine Band, som inkluderte ledelse av danseorkesteret i det Hvite Hus (1963–1968). Han fikk også anledning til å spille i jazzbandene til Charlie Barnet (1946) og Gene Krupa (1948).

Til film og TV

Når han hadde permisjon fra jobben i militæret, gjorde han korte turneer med storbandene til Woody Herman og Tommy Dorsey. Han tok også etterutdannelse ved Catholic University, Washington fra 1951 til 1952.

I 1968 flyttet han til Los Angeles og begynte en karriere som komponist og arrangør av musikk til TV og film. Han arbeidet for omtrent alle de store selskapene, inkludert Universal, Fox, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Disney. Han skrev og orkestrerte musikk til flere kjente serier, deriblant M*A*S*H.

Fra 1968 til 1984 var han komponist og arrangør for Count Basies orkester. Han har ellers skrevet for Boston Pops og Andre Kostelanetz i tillegg til mange korpsarrangementer og komposisjoner blant annet Tribute to Stephen Foster. Hans verkliste for korps er svært lang og inneholder over 600 publiserte verk. Han har også arrangert 63 album med musikk for Capitol Records.

Nestico skrev musikk i alle vanskelighetsgrader – noe som gjør ham populær også i skolekorps. Han er en av de amerikanske komponister/arrangører som ikke synes det er mindreverdig å skrive enkel musikk for barn og ungdom. Hans arrangement av Glade Jul er i så måte en perle med fantasifulle harmonier i meget smakfull utførelse. Av andre verk som bør nevnes er Vaquero, en konsertmarsj, et av hans mest spennende stykker for korps.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg