Sakari Oramo

Faktaboks

Sakari Oramo

Sakari Markus Oramo

Født
26. oktober 1965, Helsingfors, Finland

Artikkelstart

Sakari Oramo er en finsk dirigent, hovedsakelig virksom i Norden og Storbritannia. Oramo er fra 2008 sjefdirigent for Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm og fra 2013 sjefdirigent for BBC Symfoniorkester i London.

Oramo kommer fra Helsingfors. Han utdannet seg til fiolinist, og var konsertmester for Finlands Radios Symfoniorkester da han i 1989 begynte på dirigentkurs under Jorma Panula ved Sibelius-Akademin. Etter studiet vendte han tilbake til Finlands Radios Symfoniorkester i 1993 som en av dets faste dirigenter.

Han innledet snart en internasjonal karriere. I 1998 overtok han posten som sjefdirigent for City of Birmingham Symphony Orchestra etter Simon Rattle. Dette samarbeidet, som varte til 2008, ble vellykket. Oramo ble prisbelønnet for sitt virke for Edward Elgars musikk, og han fremmet også samtidskomponister.

Oramo avløste i 2003 Jukka-Pekka Saraste som sjefdirigent for Finlands Radios Symfoniorkester, og beholdt denne stillingen til 2012. Han har i mange år hatt et fruktbart forhold til Mellersta Österbottens Kammarorkester, hvor han ble fast gjestedirigent i 1995 og fra 2013 til 2019 var kunstnerisk leder.

Fra 2013 er han også sjefdirigent for BBC Symfoniorkester, som han har ledet i et bredt repertoar og gjort plateinnspillinger med.

Oramo har gjestet ved flere ledende orkestre i Europa og USA, blant annet Concertgebouworkesteret, Sächsische Staatskapelle Dresden og Chicago Symfoniorkester.

Han har gjort et stort antall plateinnspillinger, særlig med Kungliga Filharmonikarna i symfonier av Robert Schumann, Anton Bruckner, Gustav Mahler og Carl Nielsen, og City of Birmingham Symphony Orchestra i symfonier og andre orkesterverker av Jean Sibelius. Oramo har også gjort innspillinger som fiolinist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg