Sadyr Japarov

Faktaboks

Sadyr Japarov
Født
6. desember 1968, Keng-Suu, Tup-distriktet, Issyk-Kul fylke, Kirgisistan
Sadyr Japarov tok over makten i Kirgisistan etter opptøyer i oktober 2020.

Artikkelstart

Sadyr Japarov er en kirgisisk politiker. Japarov tok over som statsminister og president i Kirgisistan etter at president Sooronbaj Zjejenbekov gikk av etter opptøyer i oktober 2020. I november 2020 sa Japarov formelt fra seg stillingen som president og statsminister for å kunne delta i presidentvalget som finner sted i Kirgisistan 10. januar 2021.

Japarov er fra Tup-distriktet i Issyk-Kul fylke i det nordlige Kirgisistan. Han tok sin første utdannelse ved det statlige akademi for fysisk kultur og sport i Bisjkek i 1991, og deretter juridisk fakultet ved Det kirgisisk-russiske slaviske universitet i 2006. Japarov ble valgt til Kirgisistans parlament i 2005, like før den første revolusjonen i landet. Etter revolusjonen stilte han til valg for partiet Ak-Zjol, som ble ledet av sittende president Kurmanbek Bakijev. Han arbeidet som rådgiver for Bakijev frem til 2009. Japarov var aktiv under de etniske sammenstøtene mellom kirgisere og usbekere sør i Kirgisistan i juni 2010. I 2010 ble han igjen valgt til parlamentet, denne gang for partiet Ata-Jurt som ble ledet av Kamtsjybek Tasjiev.

Japarov ble dømt for å ha forsøkt å storme presidentpalasset og for kidnappingsforsøk i 2012 men rømte til utlandet. Han oppholdt seg i Kasakhstan, Russland, Tyrkia og Kypros frem til 2017 da han vendte tilbake til Kirgisistan hvor han ble arrestert og fengslet.

Under opptøyene i Bisjkek i oktober 2020 ble Japarov og flere andre fremstående fengslede politikere sluppet ut av fengsel. Protestene brøt ut grunnet forsøk på stemmekjøp blant regjeringsvennlige partier under presidentvalget samme måned. Tidligere president Almazbek Atambajev valgte å vende tilbake til fengsel, mens Japarov fortsatte å lede protester i byen og tok til slutt over makten i Kirgisistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg