Almazbek Atambajev på møte med Vladimir Putin 20. mars 2012. Foto: premier.gov.ru (via wikimedia commons) tilgjengelig som Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0).

. fri

Almazbek Sjarsjenovitsj Atambajev, president i Kirgisistan siden 1. desember 2011.

Atambajev har bakgrunn fra forvaltning og næringsliv. Mens Kirgisistan var en del av Sovjetunionen satt han i presidiet i det øverste sovjet i Kirgisistan 1983–1987. I tiden etter var han hovedsakelig beskjeftiget med forretninger.

Kirgisistan ble uavhengig stat i 1991, og Atambajev og andre politikere stiftet i 1995 Kirgisistans sosialdemokratiske parti. Atambajev satt som parlamentsmedlem for partiet i perioden 1995–2000. Han fungerte som partiets formann fra 1999.

Etter å ha mislyktes i presidentvalget i 2000 trakk han seg fra politikken, men kom tilbake etter «Tulipanrevolusjonen» i 2005 som økonomi- og handelsminister under president Kurmanbek Bakijev. I 2006 forlot han igjen regjeringen og ble leder for en opposisjonell reformbevegelse.

I et forsøk på å inngå kompromiss med opposisjonen utnevnte president Bakijev Atambajev til statsminister i Kirgisistan i mars 2007, men han forlot posten allerede i november 2007 og gikk tilbake i opposisjon etter politiske uenigheter. Atambajev hevdet blant annet at han i mai 2007 hadde blitt forgiftet av sine politiske motstandere.

Den 6. april 2010 hadde opposisjonsbevegelsen i Kirgisistan planlagt en rekke «kurultaj» (kirgisisk for «folkemøte») i landet. Samme dag ble Almazbek Atambajev og flere andre opposisjonsledere arrestert av sikkerhetstjenestene. Neste dag, den 7. april 2010, stormet store folkemengder presidentpalasset i hovedstaden Bisjkek, og president Bakijev flyktet til Jalalabad, sør i landet. Atambajev ble løslatt fra sikkerhetstjenestenes varetektsfengsel.

Atambajev var sentral i arbeidet med å opprette en interimregjering i Kirgisistan etter revolusjonen i april 2010. Etter folkeavstemning om ny grunnlov i landet ble han valgt til statsminister 17. desember 2010, og holdt denne stillingen frem til han overtok som president 1. desember 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.