Almazbek Atambajev

Faktaboks

Almazbek Atambajev
Født
17. september 1956, Arasjan, Alamudinskij-regionen, Tsjuj fylke, Kirgisistan.

Almazbek Atambajev på møte med Vladimir Putin 20. mars 2012.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Almazbek Sjarsjenovitsj Atambajev er en kirgisisk politiker som var president i Kirgisistan fra 2011–2017.

Atambajev har bakgrunn fra forvaltning og næringsliv. Mens Kirgisistan var en del av Sovjetunionen satt han i presidiet i det øverste sovjet i Kirgisistan 1983–1987. I tiden etter var han hovedsakelig beskjeftiget med forretninger.

Kirgisistan ble uavhengig stat i 1991, og Atambajev og andre politikere stiftet i 1995 Kirgisistans sosialdemokratiske parti. Atambajev satt som parlamentsmedlem for partiet i perioden 1995–2000. Han fungerte som partiets formann fra 1999.

Etter Tulipanrevolusjonen

Etter å ha mislyktes i presidentvalget i 2000 trakk han seg fra politikken, men kom tilbake etter «Tulipanrevolusjonen» i 2005 som økonomi- og handelsminister under president Kurmanbek Bakijev. I 2006 forlot han igjen regjeringen og ble leder for en opposisjonell reformbevegelse.

I et forsøk på å inngå kompromiss med opposisjonen utnevnte president Bakijev Atambajev til statsminister i Kirgisistan i mars 2007, men han forlot posten allerede i november 2007 og gikk tilbake i opposisjon etter politiske uenigheter. Atambajev hevdet blant annet at han i mai 2007 hadde blitt forgiftet av sine politiske motstandere.

Aprilrevolusjonen

Den 6. april 2010 hadde opposisjonsbevegelsen i Kirgisistan planlagt en rekke «kurultaj» (kirgisisk for «folkemøte») i landet. Samme dag ble Almazbek Atambajev og flere andre opposisjonsledere arrestert av sikkerhetstjenestene. Neste dag stormet store folkemengder presidentpalasset i hovedstaden Bisjkek, og president Bakijev flyktet til Jalalabad, sør i landet. Atambajev ble løslatt fra sikkerhetstjenestenes varetektsfengsel.

Atambajev var sentral i arbeidet med å opprette en interimregjering i Kirgisistan etter revolusjonen i april 2010. Etter folkeavstemning om ny grunnlov i landet ble han valgt til statsminister 17. desember 2010, og holdt denne stillingen frem til han overtok som president 1. desember 2011.

Presidentperiodens slutt

Mot slutten av sin presidentperiode gjorde Atambajev seg bemerket gjennom stadig lengre og mer underlige offentlige taler, hvor han rettet skarp kritikk mot tidligere medlemmer av interimregjeringen, deriblant Roza Otunbajeva, samt ledende menneskerettighetsforkjempere som Aziza Abdirasulova og Tolekan Ismailova.

Atambajev gikk av som Kirgisistans president 24. november 2017. Under presidentvalget ga han sin støtte til kandidaten Sooronbaj Zjejenbejkov, som vant med 54,22% av stemmene.

Etter presidentperioden

I tiden etter Atambajevs avgang ble forholdet mellom ham og president Sooronbaj Zjejenbekov stadig mer konfliktfylt. I august 2019 forskanset Almazbek Atambajev seg i sitt hjem i landsbyen Koj-Tasj utenfor Bisjkek. Under et forsøk på å arrestere Atambajev 7. august 2019 ble et medlem av de kirgisiske spesialstyrkene ble skutt og drept. Seks medlemmer av spesialtstyrkene ble tatt som gisler av Atambajevs støttespillere. Atambajev overga seg 8. august 2019 og ble sammen med andre høytstående personer i det tidligere presidentapparatet i Kirgisistan siktet for drap, gisseltakning, korrupsjon og andre alvorlige forhold.

I juni 2020 ble Atambajev dømt til 11 års fengsel for korrupsjon. Natt til 6. september 2020 ble Almazbek Atambajev og flere andre fanger løslatt etter at demonstranter stormet parlamentsbygningen i Bisjkek i protest mot valgfusk under parlamentsvalget og omringet sikkerhetstjenestenes varetektsfengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg