Almazbek Atambajev på møte med Vladimir Putin 20. mars 2012. Foto: premier.gov.ru (via wikimedia commons) tilgjengelig som Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0).

. fri

Almazbek Sjarsjenovitsj Atambajev, president i Kirgisistan siden 1. desember 2010.

Atambajev har bakgrunn fra forvaltning og næringsliv. Mens Kirgisistan var en del av Sovjetunionen satt han i presidiet i det øverste sovjet i Kirgisistan 1983–87. I tiden etter var han hovedsakelig beskjeftiget med forretninger.

Kirgisistan ble uavhengig stat i 1991, og Atambajev og andre politikere stiftet i 1995 Kirgisistans Sosial-demokratiske parti. Atambajev satt som parlamentsmedlem for partiet i perioden 1995-2000. Han fungerte som partiets formann fra 1999.  

Etter å ha mislyktes i presidentvalget i 2000 trakk han seg fra politikken, men kom tilbake etter "Tulipanrevolusjonen" i 2005 som økonomi- og handelsminister under president Kurmanbek Bakijev. I 2006 forlot han igjen regjeringen og ble leder for en opposisjonell reformbevegelse.

I et forsøk på å inngå kompromiss med opposisjonen utnevnte president Bakijev Atambajev til statsminister i Kirgisistan i mars 2007, men han forlot posten allerede i november 2007 og gikk tilbake i opposisjon etter politiske uenigheter. Atambajev hevdet blant annet at han i mai 2007 hadde blitt forgiftet av sine politiske motstandere. 

Den 6. april 2010 hadde opposisjonsbevegelsen i Kirgisistan planlagt en rekke "kurultaj" (kirgisisk for "folkemøte") i landet. Samme dag ble Almazbek Atambajev og flere andre opposisjonsledere arrestert av sikkerhetstjenestene. Neste dag, den 7. april 2010, stormet store folkemengder presidentpalasset i hovedstaden Bisjkek, og president Bakijev flyktet til Jalalabad, sør i landet. Atambajev ble løslatt fra sikkerhetstjenestenes varetektsfengsel.

Atambajev var sentral i arbeidet med å opprette en interimregjering i Kirgisistan etter revolusjonen i april 2010. Etter folkeavstemning om ny grunnlov i landet ble han valgt til statsminister 17. desember 2010, og holdt denne stillingen frem til han overtok som president 1. desember 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.