KDH – Slovakias kristeligdemokrati

Den kristelig-demokratiske bevegelsen (Kresťanskodemokratické hnutie, KDH) er Slovakias kristeligdemokrati, og inngår ofte i regjeringer. Oppslutningen ligger jevnt på mellom åtte og ni prosent ved valgene. KDH er med i Det europeiske folkepartiet. Ved valget i 2016 falt KDH ut av nasjonalforsamlingen etter å kommet under sperregrensa på fem prosent. 

KDH ble grunnlagt  i 1990 og ble ledet av Ján Čarnogurský fram til 2000, deretter av Pavol Hrušovský, som ble etterfulgt av Ján Figel’ i 2009. KDH hadde en kort periode fra april 1991 til juni 1992 statsministeren (Ján Čarnogurský). I 2000 brøt en gruppe medlemmer under ledelse av Mikuláš Dzurinda ut og opprettet Den slovakiske demokratiske og kristelige union (Slovenská demokratická a kresťanská únia - SDKÚ).

KDH gikk inn i Iveta Radičovás kortvarige sentrum-høyreregjering (2010-12), som bestod av fire partier.  Partiets leder Ján Figel’ var visestatsminister i denne regjeringen.

Den kristelig-demokratiske bevegelsen KDH er det av Slovakias konservative partier som sterkest betoner viktigheten av at kirken skal spille en framtredende rolle. Partiet er sterkt i mot selvbestemt abort og homoseksuelle partnerskap. Partiet er ofte i strid med andre partier i sentrum-høyre, blant annet om skille mellom stat og kirke.

Som deltaker i ulike sentrum-høyreregjeringer har KDH blant annet fått gjennomslag for offentlig finansiering av kirkedrevne skoler på linje med offentlige, religionsundervisning i skolen samt opprettelsen av et katolsk universitet. I økonomisk politikk er partiet liberalt.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.