KDH er et kristeligdemokratisk parti i Slovakia, som ofte har inngått i regjeringskoalisjoner. Oppslutningen lå lenge på mellom åtte og ni prosent ved valgene, men ved valgene til nasjonalforsamling i 2016 og 2020 kom partiet under sperregrensa på fem prosent, og oppnådde dermed ikke representasjon i nasjonalforsamlingen. KDH er med i Det europeiske folkepartiet.

Faktaboks

Også kjent som

Kresťanskodemokratické hnutie

Historie

KDH ble grunnlagt i 1990 og ble ledet av Ján Čarnogurský fram til 2000, deretter av Pavol Hrušovský, som ble etterfulgt av Ján Figel’ i 2009. KDH hadde en kort periode fra april 1991 til juni 1992 statsministeren (Ján Čarnogurský). I 2000 brøt en gruppe medlemmer under ledelse av Mikuláš Dzurinda ut og opprettet Den slovakiske demokratiske og kristelige union (Slovenská demokratická a kresťanská únia – SDKÚ).

KDH gikk inn i Iveta Radičovás kortvarige sentrum-høyreregjering (2010-2012), som bestod av fire partier. Partiets leder Ján Figel’ var visestatsminister i denne regjeringen.

Politikk

Den kristelig-demokratiske bevegelsen KDH er det av Slovakias konservative partier som sterkest betoner viktigheten av at kirken skal spille en framtredende rolle. Partiet er sterkt i mot selvbestemt abort og homofile partnerskap. Partiet er ofte i strid med andre partier i sentrum-høyre, blant annet om skille mellom stat og kirke.

Som deltaker i ulike sentrum-høyreregjeringer har KDH blant annet fått gjennomslag for offentlig finansiering av kirkedrevne skoler på linje med offentlige, religionsundervisning i skolen samt opprettelsen av et katolsk universitet. I økonomisk politikk er partiet liberalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg