KDH (Slovakias kristeligdemokrati)

Artikkelstart

KDH er et kristeligdemokratisk parti i Slovakia, som ofte har inngått i regjeringskoalisjoner. Oppslutningen lå lenge på mellom åtte og ni prosent ved valgene, men ved valgene til nasjonalforsamling i 2016 og 2020 kom partiet under sperregrensa på fem prosent, og oppnådde dermed ikke representasjon i nasjonalforsamlingen. KDH er med i Det europeiske folkepartiet.

Faktaboks

Også kjent som

Kresťanskodemokratické hnutie

Historie

KDH ble grunnlagt i 1990 og ble ledet av Ján Čarnogurský fram til 2000, deretter av Pavol Hrušovský, som ble etterfulgt av Ján Figel’ i 2009. KDH hadde en kort periode fra april 1991 til juni 1992 statsministeren (Ján Čarnogurský). I 2000 brøt en gruppe medlemmer under ledelse av Mikuláš Dzurinda ut og opprettet Den slovakiske demokratiske og kristelige union (Slovenská demokratická a kresťanská únia – SDKÚ).

KDH gikk inn i Iveta Radičovás kortvarige sentrum-høyreregjering (2010-2012), som bestod av fire partier. Partiets leder Ján Figel’ var visestatsminister i denne regjeringen.

Politikk

Den kristelig-demokratiske bevegelsen KDH er det av Slovakias konservative partier som sterkest betoner viktigheten av at kirken skal spille en framtredende rolle. Partiet er sterkt i mot selvbestemt abort og homofile partnerskap. Partiet er ofte i strid med andre partier i sentrum-høyre, blant annet om skille mellom stat og kirke.

Som deltaker i ulike sentrum-høyreregjeringer har KDH blant annet fått gjennomslag for offentlig finansiering av kirkedrevne skoler på linje med offentlige, religionsundervisning i skolen samt opprettelsen av et katolsk universitet. I økonomisk politikk er partiet liberalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg