SLS
Illustrasjon av en SLS-rakett etter oppskytning.
SLS
Av .
SLS
Illustrasjon av SLS på plass på oppskytningsrampen.
SLS
Av .

Space Launch System (SLS) er en amerikansk tungløft-bærerakett som skal brukes i NASAs ARTEMIS-program, for fremtidige utforskning av verdensrommet utenfor lave jordbaner. Bæreraketten vil kunne medbringe det nyutviklede, bemannede romfartøyet Orion, men skal også kunne frakte ubemannede romfartøyer eller forsyninger.

Faktaboks

Også kjent som
SLS

Design

En skisse av bæreraketten ble lagt frem 14. september 2011. Som for den tidligere planlagte tungløft-bæreraketten Ares V inngår bruk av romfergeteknologi i konstruksjonen. Enkelte trekk har til og med utgangspunkt i Apollo-programmet.

SLS vil kunne settes sammen i forskjellige konfigurasjoner. Felles for disse er at de vil bestå av en kjernerakett med fire RS-25D/E-rakettmotorer, samt to påspente faststoffmotorer. Kjernetrinnet er det samme som romfergens utvendige drivstofftank, mens RS-25D/E er en videreutviklet romferge-hovedmotor. De påspente faststoffmotorene blir også videreutviklede utgaver av romfergens, med fem istedenfor fire segmenter.

SLS skal i første omgang kunne løfte 70–100 tonn til en lav jordbane. Hele rakettens høyde er 99 meter, inklusive et Orion-romfartøy. Startvekten vil være 2600 tonn og på de første 7 sekundene kommer den helt til 150 meters høyde.

I neste omgang vil antallet RS-25D/E motorer i kjernetrinnet økes til fem, og et andre trinn skal utstyres med én J-2X motorer, som er en videreutviklet J-2 fra Saturn Vs andre og tredje trinn. Så vel RS-25D/E som J-2X bruker flytende hydrogen/flytende oksygen.

Den mest avanserte SLS til å få en høyde på 122,0 meter, inklusive nyttelast, og dette er ca. 11,0 meter høyere enn Saturn V med Apollo på toppen. Startvekten vil være 2951 tonn og startskyvkraften 40,9 millioner newton. Største nyttelast til lav jordbane er 130 tonn.

Oppskytning

Etter flere utsettelser ble SLS skutt opp for første gang 16. november 2022 klokken 06:47 (UTC), fra Kennedy Space Centre i Florida, sammen med et ubemannet Orion-romfartøy som skal på en ferd rundt månen. Denne ferden var planlagt å vare 42 dager, og gjennomføre tester av både raketten og romfartøyet Orion. Denne første testflygingen fikk navnet Artemis I.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg