SLS

Datagrafikk som viser hvordan en SLS-bærerakett med et Orion Multi-Purpose Crew Vehicle romfartøy på toppen kan komme til å se ut før oppskytning fra NASAs Kennedy Space Center i Florida. Den digre raketten skal monteres i romsenterets Vehicle Assembly Building, som også ble brukt i romfergeprogrammet og som opprinnelig ble bygget for Saturn V/Apollo.

av . fri

SLS, betegnelse på amerikansk tungløft-bærerakett som etter planen skal brukes i NASAs fremtidige utforskning av rommet lenger ut enn lave jordbaner. Vil kunne medføre det nyutviklede, bemannede romfartøyet Orion Multi Purpose Crew Vehicle, men skal også kunne frakte ubemannede romfartøyer eller forsyninger.

Faktaboks

Også kjent som
av Space Launch System

En skisse av den nye bæreraketten ble lagt frem 14. september 2011, og som for den tidligere planlagte tungløft-bæreraketten Ares V inngår bruk av romfergeteknologi i konstruksjonen. Enkelte trekk har til og med utgangspunkt i Apollo-programmet.

SLS skal i første omgang kunne løfte 70-100 tonn til en lav jordbane ved hjelp av tre RS-25D/E motorer i et kjernetrinn pluss to påspente faststoffmotorer. Kjernetrinnets diameter er 8,4 m, det samme som romfergens utvendige drivstofftank, mens RS-25D/E er en videreutviklet romferge-hovedmotor. De påspente faststoffmotorene blir også videreutviklede utgaver av romfergens, med fem istedenfor fire segmenter. Lengden vil bli 53,9 m mot 45,5 m, men diameteren er den samme, 3,7 m. Hele rakettens høyde skal være 97,6 m, inklusive en Orion Multi-Purpose Crew Vehicle, startvekten 2951 tonn og startskyvkraften 37,4 MN (millioner Newton).

I neste omgang vil antallet RS-25D/E motorer i kjernetrinnet økes til fem, og et andre trinn skal utstyres med én J-2X motorer, som er en videreutviklet J-2 fra Saturn Vs andre og tredje trinn. Så vel RS-25D/E som J-2X bruker flytende hydrogen/flytende oksygen. For de påspente motorene vil det bli gjennomført en anbudskonkurranse om en ny type, og her kan væskemotorer komme inn i bildet. Uansett kommer den mest avanserte SLS til å få en høyde på 122,0 m, inklusive nyttelast, og dette er ca. 11,0 m mer enn Saturn V med Apollo på toppen. Startvekten vil være 2951 tonn og startskyvkraften 40,9 MN. Største nyttelast til lav jordbane er 130 tonn.

Etter de planer som forelå i september 2011 skal første SLS skytes opp i desember 2017, og uoffisielt er det antydet at SLS-1 vil sende en ubemannet Orion Multi-Purpose Crew Vehicle rundt Månen. SLS-2 kan bli brukt til å sende en bemannet Orion Multi-Purpose Crew Vehicle rundt Månen i august 2021. Forandringer i SLS-programmet er imidlertid sannsynlig.

Eksterne lenker

SLS på NASAs hjemmesider

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg