Søreide kirke
Søreide kirke er tegnet av arkitekt Helge Hjertholm. Den er en arbeidskirke i betong som sto ferdig i 1973.
Søreide kirke
Av /Arfo forlag.
Søreide kirke
Søreide kirke
Av /Arfo forlag.

Søreide kirke er en kirke i betong i Ytrebygda bydel i Bergen kommune, Vestland fylke. Kirken hører til Søreide sokn i Fana prosti. Den er en del av Bjørgvin bispedømme og forvaltes av Bergen kirkelige fellesråd.

Kirken er bygget etter tegninger av arkitekt Helge Hjertholm, og sto ferdig i 1973. Den ble innviet og vigslet 16. desember samme år. Kirken er en arbeidskirke med kontorer, møterom og forsamlingssal skilt fra kirkerommet. Den har rundt 300 sitteplasser.

Eksteriør og interiør

Kirken ble bygget på en betongsåle belagt med gule fliser. Kirkerommet har vifteplan og dekkes av et tak som bæres av et dobbelt sett laminerte bjelker. Himling og vegger er av tre, mens gulvet er flislagt. Hovedinngangen ligger i bygningens sørvestre hjørne under en klokkestøpul.

Over alteret henger det en tavle i jern og bronse kalt «Korssymbol» laget av billedkunstneren Hein Heinsen. Den kasseformete døpefonten er plassert foran alteret. Prekestolen er utformet som en enkel lesepult. Kirken er også dekorert med veggmalerier av Bjørg Hausle Bondevik.

Orgelet i kirken er levert av J.H.Jørgensens orgelfabrikk. Kirken har tre kirkeklokker støpt av Olsen Nauen klokkestøperi.

Historie

Godkjenning for bygging av en ny kirke i Søreide ble gitt i 1968. Soknet engasjerte Helge Hjertholm og hans medarbeidere Jostein Lynghjem og Per Oeding til å tegne og designe kirken.

Grunnsteinen til kirken ble lagt ned 25. oktober 1972, og den stod ferdig året etter. Den ble rehabilitert i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg