Søby Brunkulsmuseum
Søby Brunkulsmuseum åpnet i 1977 og kan besøkes i tiden 1. april - 30. september.
Søby Brunkulsmuseum
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Søby Brunkulslejer ligger om lag ti kilometer sør for HerningVestjylland i Danmark. I tretti år, fra begynnelsen av andre verdenskrig og fram til 1970, ble det utvunnet brunkull her, de første årene nesten utelukkende ved håndkraft. Området var både en av Danmarks største, viktigste, men også farligste arbeidsplasser som i tretti år leverte det største bidraget til dansk energiforsyning. Muligheten til å tjene gode penger ved hardt arbeid tiltrakk mange eventyrlystne og det oppsto et klondikelignende samfunn. Enkelte livnærte seg kun ved hasardspill.

Utgravingen begynte under første verdenskrig og stoppet nesten opp i mellomkrigsårene, og det var særlig under brenselmangelen i andre verdenskrig at utgravingen nådde toppen, med opptil én million tonn årlig. Da ble det manuelle arbeidet erstattet av gravemaskiner og transportbånd. Den omfattende mangel på brensel gjorde at arbeidere strømmet til, bosatte seg med familier i til dels svært kummerlige kår.

Søby Brunkulsmuseum

Søby Brunkulsmuseum åpnet i 1977 og viser graving etter brunkull i perioden fra 1940 til 1970. Under den tyske okkupasjonen 1940–1945 hadde brunkull stor betydning som brensel, og gjennom tretti år var brunkull det viktigste bidraget til dansk energiforsyning. Søby var en av Danmarks største og viktigste arbeidsplasser, og i de travleste periodene var opp til 5000 personer i arbeid her. Museet disponerer autentiske boliger, kjøpmannsbutikk, smie, utgraving, anleggsmaskiner og redskaper, samt en minnelund med en minnestein over dem som døde i Søby Brunkulslejer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg