Søby Brunkulslejer

Søby Brunkulsmuseum åpnet i 1977 og kan besøkes i tiden 1. april - 30. september.
Søby Brunkulsmuseum
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Søby Brunkulslejer ligger omlag ti kilometer sør for HerningVestjylland i Danmark, og i tretti år fra begynnelsen av andre verdenskrig og fram til 1970 ble det utvunnet brunkull her. De første årene nesten utelukkende ved håndkraft og området var både en av Danmarks største, viktigste, men også farligste arbeidsplasser som i tretti år leverte det største bidraget til dansk energiforsyning. Muligheten til å tjene gode penger ved hardt arbeid tiltrakk mange eventyrlystne og det oppsto et klondykelignende samfunn. Enkelte livnærte seg kun ved hasardspill.

Utgravingen begynte under første verdenskrig og stoppet nesten opp i mellomkrigsårene, og det var særlig under brenselmangelen i den andre verdenskrigen at utgravingen nådde toppen, med opptil én million tonn årlig. Da ble det manuelle arbeidet erstattet av gravemaskiner og transportbånd og den omfattende mangel på brensel gjorde at arbeidere strømmet til, bosatte seg med familier i tildels svært kummerlige kår.

I dag finnes et lite museum med autentiske boliger, kjøpmannsbutikk, smie, utgraving, anleggsmaskiner og redskaper, samt en minnelund med en minnestein over dem som døde i Søby Brunkulslejer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg