Kwakiutl er en familie av nordamerikanske urfolkspråk. Kwakiutl er samtidig fellesbetegnelse på 25 kwakiutl-talende stammer, eller snarere lokalgrupper, på Vancouver Island og fastlandet innenfor.

Faktaboks

Uttale
kwakiˈutl

Folkegruppen

kwakiutl-folket talte til sammen i overkant av 4000 mennesker i 2005. De er delt i en nordlig og en sørlig gruppe; den sistnevnte har fått en fremtredende plass i antropologisk litteratur, ikke minst gjennom Franz Boas' mange skrifter. I likhet med de andre nordvestkystfolkene var de landsbyboere som bodde i store klanhus av tre med en karakteristisk totempæl i fronten. Sammen med haida og tshimshian er kwakiutl representanter for den berømte treskjæringstradisjonen på den amerikanske nordvestkysten.

Særlig karakteristisk er utviklingen av potlatchfesten, en gave-konkurranse mellom to rivaliserende avstamningsgrupper, som hos dem hadde stor betydning både økonomisk, politisk og rituelt.

Språkfamilien

Språkfamilien kwakiutl er sammen med nootka klassifisert under språkgruppen wakash. Den omfatter tre språk: kwakiutl, bella-bella og haisla.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg