En supé er et festmåltid som serveres sent på kvelden, ofte etter teaterforestillinger eller formelle arrangementer. Måltidet består av to – tre retter, gjerne med litt eksklusive råvarer.

Faktaboks

Etymologi
fransk souper

Innhold

Ordet kommer av det franske begrepet souper, som betyr sen middag. Siden måltidet serveres sent på kvelden, gjerne i ni – titiden, er ikke en supé så kraftig som en tradisjonell middag eller en bankett, og varer heller ikke så lenge. En supé skal være litt eksklusiv, noe som gjenspeiles i menyen, der man kan finne ingredienser som østers, hummer og gåselever. Som regel består en supé av forrett (f. eks consommé), varm hovedrett og en fruktbasert dessert.

Anledning

Rammen rundt en supé er elegant og feststemt, og måltidet er forlengelsen av et arrangement som har funnet sted tidligere på kvelden. Det handler ikke bare om å spise, men også om å ta vare på en oppstemt og positiv atmosfære. En klassisk supé er gjerne knyttet til en teaterpremiere, en konsert, en mottakelse eller et jubileumsarrangement. Det kan også arrangeres supé ved spesielle anledninger som nyttårsaften og 17. mai.

Den klassiske supé har blitt mindre vanlig i moderne tid, men tradisjonen holdes absolutt i live, og er kanskje mest populær blant godt voksne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg