Nordlandsmuseet, regionmuseum med administrasjon i Bodø, med ansvar for en rekke bygninger og samlinger i kommunene Hamarøy, Steigen, Sørfold, Saltdal, Fauske, Bodø, Beiarn, Gildeskål og Meløy, i Nordland fylke.

Nordlandsmuseet omfatter store samlinger med friluftsmuseet ved Bodøsjøen med hus fra 1700-tallet, en samisk torvgamme, et naust og en betydelig båtsamling, handelsstedet Kjerringøy nord for Bodø og «Ludvig Filip-rommet» på Landbruksskolen ved Bodin kirke med sine vegg- og takmalerier fra 1754 i utviklet rokokko.

Under Nordlandsmuseet ligger også blant annet Sulitjelma Gruvemuseum, Blodveimuseet og museer i Beiarn, Gildeskål, Fauske, Meløy, Saltdal og Steigen. Det rommer dessuten Hamsunsenteret, Handelsgården Breidablikk, Husmannsplassen Kjevik, Kjerringøy handelssted, Løp gård og Jektefartmuseet (åpner i 2019).

Bodø Fiskerimuseum ble stiftet allerede i 1888. Dette var orientert mot samtiden og den nære fortiden, og skulle oppmuntre til utvikling og modernisering av fisket i regionen. Museet ble omorganisert i 1936 med navnet Nordlandsmuseet (som i en periode gikk under betegnelsen Nordland Fylkesmuseum).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. mai 2011 skrev Ove Pettersen

Siste setning i artikkelen: "Etter den nasjonale museumsreformen 2000 er Nordlandsmuseet gått inn i Salten Museum som konsoliderer de historiske samlingene i fylket."

Har Salten Museum, som nå igjen (uberettiget mener jeg) kaller seg Nordlandsmuseet, noen overordnet rolle for museer i hele Nordland fylke?

Hva med Helgeland Museum? Se http://www.snl.no/Helgeland_Museum - også en unøyaktig artikkel.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.