Nordlandsmuseet

Artikkelstart

Nordlandsmuseet, regionmuseum med administrasjon i Bodø, med ansvar for en rekke bygninger og samlinger i kommunene Hamarøy, Steigen, Sørfold, Saltdal, Fauske, Bodø, Beiarn, Gildeskål og Meløy, i Nordland fylke.

Nordlandsmuseet omfatter store samlinger med friluftsmuseet ved Bodøsjøen med hus fra 1700-tallet, en samisk torvgamme, et naust og en betydelig båtsamling, handelsstedet Kjerringøy nord for Bodø og «Ludvig Filip-rommet» på Landbruksskolen ved Bodin kirke med sine vegg- og takmalerier fra 1754 i utviklet rokokko.

Under Nordlandsmuseet ligger også blant annet Sulitjelma Gruvemuseum, Blodveimuseet og museer i Beiarn, Gildeskål, Fauske, Meløy, Saltdal og Steigen. Det rommer dessuten Hamsunsenteret, Handelsgården Breidablikk, Husmannsplassen Kjevik, Kjerringøy handelssted, Løp gård og Jektefartmuseet (åpner i 2019).

Historikk

Bodø Fiskerimuseum ble stiftet allerede i 1888. Dette var orientert mot samtiden og den nære fortiden, og skulle oppmuntre til utvikling og modernisering av fisket i regionen. Museet ble omorganisert i 1936 med navnet Nordlandsmuseet (som i en periode gikk under betegnelsen Nordland Fylkesmuseum).

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Ove Pettersen

Siste setning i artikkelen: "Etter den nasjonale museumsreformen 2000 er Nordlandsmuseet gått inn i Salten Museum som konsoliderer de historiske samlingene i fylket." Har Salten Museum, som nå igjen (uberettiget mener jeg) kaller seg Nordlandsmuseet, noen overordnet rolle for museer i hele Nordland fylke?Hva med Helgeland Museum? Se http://www.snl.no/Helgeland_Museum - også en unøyaktig artikkel.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg