Skjerstadfjorden er en fjord i Nordland, i Bodø og Fauske kommuner, og utgjør den midtre, omtrent 40 kilometer lange delen av Saltfjorden. Den er forbundet med den ytre delen av fjorden, den «egentlige» Saltfjorden, gjennom Saltstraumen. Innerst går Skjerstadfjorden over i den nord–sørgående Saltdalsfjorden som leder inn til fjordbotnen i tettstedet Rognan. Denne delen av fjorden ligger i Saltdal kommune. Hele fjordsystemet har en lengde på 80 kilometer. Største dybde er 525 meter et par kilometer øst for Godøystraumen i Skjerstadfjorden.

Mot nord har Skjerstadfjorden er tre korte fjordarmer/bukter, regnet fra vest: Valnesfjorden, Klungsetvika og Fauskevika; sistnevnte leder inn til tettstedet Fauske. Mot sør har fjorden en arm, Misværfjorden, rundt 16 kilometer lang. På østsiden av Saltdalsfjorden går E6 og Nordlandsbanen, og langs nordsiden av Skjerstadfjorden går Nordlandsbanen og riksvei 80 mellom Fauske og Bodø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg