Faktaboks

Robert Doisneau
Uttale
doanˈå
Født
14. april 1912, Gentilly, Val-de-Marne, Frankrike
Død
1. april 1994, Montrouge, Frankrike
Robert Doisneau (til venstre) med André Kertész, 1975

Robert Doisneau var en fransk fotograf, særlig kjent for sine Paris-bilder, publisert i en rekke bøker, og gjengitt i kalendere og på plakater. Han ble utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen i 1984 av daværende president François Mitterand.

Bakgrunn

Doisneau vokste opp hos en tante, da faren døde da Doisneau var bare fire år gammel og moren da han var sju år. Han ble uteksaminert innen gravering og litografi fra en håndverksskole i 1929, men begynte å fotografere som sekstenåring. På 1920-tallet arbeidet han som reklametegner i et byrå hvor han benyttet muligheten til å utvikle sine fotografiske ferdigheter. I 1931 sluttet han i reklamebyrået og begynte som assistent hos den modernistfotografen André Vigneau.

Karriere

Fotobøker

Robert Doisneau. 1: Paris, utgitt av Simon & Schuster, NY, 1956. 2: La légende de Saint-Germain-des-Prés, utgitt av La Roulotte, Paris, 1950.

Doisneau begynte å arbeide som fotograf for bilfabrikken Renault i 1934, og der utviklet han interessen og sansen for å fotografere mennesker. Han ble sagt opp i 1939 og ble tvunget til å forsøke seg som frilanser. Postkortindustrien var på denne tiden stor i Europa og han ble samme år ansatt i billedbyrået Rapho og reiste omkring i Frankrike for å fotografere postkortmotiver.

Under andre verdenskrig ble han vervet til den franske hær som soldat og fotograf. Her var han til 1940 og resten av krigen arbeidet han med å forfalske pass og identifikasjonspapirer for den franske motstandsbevegelsen. Etter krigen fortsatte han som frilansfotograf og solgte bilder blant annet til Life. Han sluttet seg til Rapho i 1946 og ble der resten av livet, og takket nei til en invitasjon fra Henri Cartier-Bresson om å bli med i Magnum Photos.

Doisneaus svart-hvitt-bilder fra gate- og kafélivet i 1950-årenes Paris er preget av humor og sans for hverdagslivets absurditeter. Han fikk tilbud om å jobbe som motefotograf for Vogue, men han foretrakk gatefotografering framfor å avbilde vakre modeller i elegante omgivelser. Hans systematiske dokumentasjon av bygninger og kvartaler som senere er revet, er av stor kulturhistorisk verdi.

Han laget også fine portretter av en rekke av tidens kjente kunstnere, blant andre Pablo Picasso, Georges Braque og Fernand Léger. Han fotograferte for magasiner som Life og Vogue.

Doisneau utga mer enn 20 fotobøker, blant annet My Paris (1972) med tekst av Maurice Chevalier og Manuel de Saint-Germain-des-Prés (1974) med tekst av Boris Vian.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg