Yme blir drept av Odin og hans to brødre.
.

Rimtusser er en av betegnelsene som brukes om jotnene i den norrøne mytologien. Navnet viser til at jotnene blir til av smeltet rim når verden oppstår i Ginnungagap.

Faktaboks

Også kjent som
rimturser, norrønt hrímþursar

I Gylvaginning skriver Snorre at de frosne elvene fra det kalde Nivlheim møter varmen fra ildlandet, Muspellsheim, i Ginnungagap. Varmen får rimet å smelte, og av smeltevannet oppstår jotnen Yme. Mens Yme sover svetter han fra armhulen og av svetten vokser det fram en mannlig og en kvinnelig rimtusse. Samtidig avler Ymes ene ben en sønn med det andre. Alle rimtusser stammer fra disse første rimtussene.

Æsene Odin, Vilje og Ve dreper Yme og skaper verden av Ymes kropp. Når de dreper Yme strømmer det så mye blod ut av sårene at nesten alle rimtussene drukner. De eneste som overlever er jotnen Bergelmir og hans kone som ikke er navngitt i Gylvaginning, og de fører nye rimtusse-slekter videre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn, 1840, revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri Sturluson, Gylvaginning. Den gamle nordiske gudelære (Første del av Snorres Edda) oversatt av Finnur Jónsson 1902.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg