Rasmus Kristian Rask

Faktaboks

Rasmus Kristian Rask

Rasmus Christian Rask

Født
22. november 1787
Død
14. november 1832
Rasmus Rask
Av .

Artikkelstart

Rasmus Kristian Rask var en dansk språkforsker. Han ble professor i orientalske språk i København 1831.

I verket Undersøgelse om det gamle nordiske eller islandske Sprogs Oprindelse (1814, trykt 1818) la han grunnlaget for den sammenlignende indoeuropeiske språkforskning og beskrev blant annet den germanske lydforskyvning.

Fra 1818 til 1823 foretok han studiereiser til Sverige, Russland, Persia og India. I forskjellige arbeider behandlet han gammeliransk (Zend-Avesta), persisk kileskrift, finsk-ugrisk, og han skrev grammatikker over islandsk, angelsaksisk, samisk og andre språk.

Udvalgte Afhandlinger ble utgitt 1932.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Reidar Astås

Endringsforslaget bringer boktittelen i overensstemmelse med den som brukes av Det Kongelige Bibliotek og i dansk biografisk litteratur. Jer er klar over at Bibsys anvender henholdsvis N og S, noe jeg mener ikke er riktig ut fra akademisk skrivepraksis i Rasks samtid.Med hilsenReidar Astås

skrev Reidar Astås

Dessverre satt jeg S i stedet for I. Dette blir herved rettet.Med hilsenReidar Astås

skrev Odd Arve Manum

Mer om Rasks akademiske karriere kunne tas med: Professor 1818, professor i litteraturhistorie 1825, underbibliotekar 1814 og overbibliotekar 1829 ved Universitetsbibliotket i København.Med sine allssidige forskningsbidrag innen islandsk og indoeuropeisk er han vel en grunnlegger av nordisk filologi - i tillegg kommer hans studier i orientalske språk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg