Kanton i Sveits, den nest største både etter areal og folketall; 5959 km2 med 985 000 innb. (2012), alt overveiende tysktalende protestanter. Hovedstad: Bern. Kantonen ligger omkring det øvre løpet av Aare og dens tilløp og faller i tre naturlige deler: Berner Oberland i sør, Berner Mittelland og Berner Jura i nord. Kantonen fikk sine nåværende grenser i 1978 da kanton Jura ble opprettet etter en folkeavstemning. Denne omfattet det nordligste området i den daværende kanton Bern, et område som grenser til Frankrike og har en overveiende fransktalende og katolsk befolkning. Jura var da den ble opprettet, første nye kanton i Sveits på 175 år.

Berner Oberland domineres av høye fjell, se Bernalpene, med flere topper over 4000 moh., høyest er Finsteraarhorn (4274 moh.). Her ligger noen av de viktigste turistsentrene i Sveits, bl.a. Interlaken,  som også har en betydelig hjemmeindustri i tilknytning til turismen. Andre kjente turiststeder er Grindelwald, Mürren, Wengen, Lauterbrunnen, Kandersteg, Adelboden og Gstaad. Alpebeitene gir grunnlag for et betydelig husdyrbruk i dette området.

Berner Mittelland er et dal- og åsland som blir lavere mot nord og vest. Landbruket har her et betydelig større innslag av åkervekster, korn, sukkerbeter, poteter, m.m. enn lenger sør. Ved Bielersjøen finnes vinavl. Emmental og Saalental er kjent for sin ost. I Mittelland, ved overgangen til de høyereliggende områdene i sør, ligger forbundshovedstaden Bern, som også er kantonshovedstad.

Berner Jura, som før 1814 var en del av bispedømmet Basel, består av vakre fjellrygger med høyder opp til 1607 moh. (Le Chasseral), høytliggende lengdedaler og gresskledde åser. Etter opprettelsen av kanton Jura består kanton Bern bare av de sørøstre delene av Berner Jura. Området preges av en betydelig urindustri. Kanton Berns del av Jura er overveiende fransktalende i motsetning til resten av kantonen som er tysktalende. Befolkningen i Berns del av Jura er konfesjonelt delt, mens den i den nye kanton Jura er overveiende katolsk. Den administrative delingen av kantonen i 1978 er således mer basert på konfesjonsmessige enn språklige kriterier.

Kanton Bern ble opptatt i det sveitsiske edsforbundet i 1353.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.