Faktaboks

Også kjent som
fransk Berne
Bern

Bern – kanton i Sveits. Parti fra Aares løp gjennom de sentrale delene av kantonshovedstaden.

Lisens: CC BY 2.0
Grindelwald, januar 2022

Mange populære turistmål i Bern-regionen, som her i Gridelwald, omkranset av mange flotte fjelltopper.

Grindelwald, januar 2022
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bern er en kanton i Sveits, den nest største både etter areal og folketall. Arealet er 5959 kvadratkilometer og folketallet er 1 063 216 innbyggere (2024), i overveiende grad tysktalende og protestanter. Hovedstad i kantonen er byen Bern.

Kanton Bern ligger omkring det øvre løpet av Aare og dens tilløp og faller i tre naturlige deler: Berner Oberland i sør, Berner Mittelland og Berner Jura i nord. Kanton Bern ble opptatt i Det sveitsiske edsforbundet i 1353 og fikk sine nåværende grenser i 1979, da kanton Jura ble opprettet etter en folkeavstemning. Denne omfattet det nordligste området i den daværende kanton Bern, et område som grenser til Frankrike og har en overveiende fransktalende og katolsk befolkning. Jura var, da den ble opprettet, den første nye kanton i Sveits på 164 år.

Berner Oberland

Brandegg
Berner Oberland. Fjellandskap ved Brandegg i nærheten av Grindelwald.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Berner Oberland domineres av høye fjell (se Berner Alpen) med flere topper over 4000 meter over havet. Den høyeste er Finsteraarhorn (4274 meter over havet). Her ligger noen av de viktigste turistsentrene i Sveits, blant annet Interlaken, som også har en adskillig industri i tilknytning til turismen, likeledes de øvrige byene ved Thuner See og Brienzer See (Thun, Spiez og Brienz). Andre kjente turiststeder i Berner Oberland er Grindelwald, Mürren, Wengen, Lauterbrunnen, Kandersteg, Adelboden, Gstaad og Meiringen/Hasliberg.

I Berner Oberland gir alpebeitene grunnlag for et betydelig husdyrbruk.

Berner Mittelland

Grosshöchstetten
Landskap i Berner Mittelland, ved Grosshöchstetten, rundt 10 km øst for hovedstaden Bern.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Berner Mittelland er et dal- og åsland som blir lavere mot nord og vest. Landbruket har her et betydelig større innslag av åkervekster, korn, sukkerbeter, poteter, med mer enn lenger sør. Ved Bielersjøen finnes vinavl. Emmental og Saalental er kjent for sin ost.

I Mittelland, ved overgangen til de høyereliggende områdene i sør, ligger forbundshovedstaden Bern, som også er kantonhovedstad.

Berner Jura

Berner Jura, som før 1814 var en del av bispedømmet Basel, består av vakre fjellrygger med høyder opp til 1607 meter over havet. (Le Chasseral), høytliggende lengdedaler og gresskledde åser. Etter opprettelsen av kanton Jura består kanton Bern bare av de sørøstre delene av Berner Jura. Området preges av en betydelig urindustri.

Befolkningen i kanton Berns del av Jura er i overveiende grad fransktalende, i motsetning til i resten av kantonen, der den stort sett er tysktalende. Befolkningen i Berns del av Jura er delt i ulike trosretninger, mens den i den nye kanton Jura er overveiende katolsk. Den administrative delingen av kantonen i 1979 er således like mye basert på religiøse som språklige kriterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg