Prince Edward Island

Prince Edward Island er en provins og øy i Canada, i sørlige del av Gulf of Saint Lawrence og er en av Maritime Provinces. Provinsen er Canadas minste både i areal og folketall.

Faktaboks

uttale:
prins ˈedwəd ˈailənd

Den er skilt fra provinsene New Brunswick i sør og øst, og Nova Scotia i sør, ved Northumberland Strait (broforbindelse med New Brunswick). Arealet er 5660 kvadratkilometer med 149 383 innbyggere (2017). Hovedstaden er Charlottetown. Forkortelse: PEI.

Navnet Prince Edward Island ble gitt i 1798 etter prins Edward, Storbritannias konge Georg 3s sønn og hertug av Kent og Strathearn.

Geografi og miljø

Prince Edward Island er 225 kilometer lang og 3–65 kilometer bred, tilnærmet halvmånedformet øst-vest og utgjør 0,1 prosent av Canadas landområde. Den er omgitt av en rekke små øyer.

Øya er lav og fruktbar. Omtrent halvparten av arealet er dyrket mark. Det er nokså flatt sletteland i vest, åser på midten av øya og lavere høydedrag i øst. Høyeste punkt er 142 meter over havet. Jordsmonnet er sand- og leirjord og er fruktbart og dypt rødt av jernoksider. Kystlinjen er innskåret av tidevannsinnløp. Det er sanddyner og lange strender med bratte utspring av sandstein på nordsiden, saltvannsmyrer og noen få naturlige havner.

Somrene er kjølige og vintrene relativt milde. Gjennomsnittstemperaturen i januar er –3 oC og i juli 23 oC. Årsnedbøren er på gjernomsnittlig 1125 millimeter regn og 318,2 centimeter snø.

Folk og samfunn

Bare 47 prosent av befolkningen er urban og bor i Charlottetown med forstedene Summerside og Stratford. Provinsen har derfor hovedsakelig et landlig preg.

39,2 prosent av befolkningen er av skotsk opphav, 31,1 prosent av engelsk, 30,4 prosent av irsk og 21,1 prosent av fransk opphav. Kinesere utgjør den største minoriteten, med 1,3 prosent av befolkningen.

93,8 prosent av befolkningen snakker engelsk og 4,0 prosent fransk (2006).

47,7 prosent av befolkningen er romersk-katolikker.

Næringsliv og økonomi

Jordbruk er viktigste næringsvei utenfor byene og tettstedene. Det er en særlig stor produksjon av poteter (med ca. 1/3 av Canadas totale potetproduksjon) og meieriprodukter. Det dyrkes også blant annet korn og grønnsaker og det er betydelig husdyrhold og fiske (hummer). Havbruksnæringer er i utvikling.

Prince Edward Island har produksjon av blant annet næringsmidler, klær, elektronisk utstyr og halvfabrikata av metaller. Det produseres også håndarbeider, blant annet treskjæring, keramikk og vevede produkter. Turismen, med blant annet camping, golf, jakt og fiske, er travlest i sommerhalvåret. Den økte etter at Prince Edward Island ble knyttet til fastlandet da den 13 kilometer lange Confederation Bridge åpnet i 1997.

Historie

Første kjente besøk av europeere var av Jacques Cartier i 1534, som kalte øya Île St. Jean. Øya ble kolonisert av franskmenn fra 1719, administrert fra provinsen Nova Scotia og ble okkupert av britene i 1763. Prince Edward Island ble en provins i Dominion of Canada i 1873. På 1900-tallet var det en betydelig utvandring til andre deler av landet og USA.

Ved siste parlamentsvalg i 2015 fikk Prince Edward Island Liberal Association 40,8 prosent av stemmene og 18 av de 27 setene i provinsparlamentet. Wade MacLaughlan er førsteminister.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg