Jacques Cartier

Faktaboks

Jacques Cartier
Uttale
kartjˈe
Født
23. desember 1491, Saint-Malo, Frankrike
Død
1. september 1557, Saint-Malo, Frankrike
Bildet er fra ca 1844, basert på et maleri fra 1839 som ble destruert av François Riss. Det er ikke funnet noen kjente malerier av Carier fra tiden da han levde.
Av .

Artikkelstart

Jacques Cartier var en fransk oppdagelsesreisende. Han foretok i 1534 en ferd til Nord-Amerika for å undersøke fiskebankene ved Newfoundland, og oppdaget da munningen av St. Lawrence. Han mente her å ha funnet en passasje til Kina, og på en ny reise i 1535 fant han Anticosti-øya og seilte oppover St. Lawrence til irokeser-byen Hochelaga, som han kalte Mont Royal (Montreal). Her overvintret han og kom i 1536 tilbake til Frankrike.

I 1541 ledet han sammen med Jean-François Roberval et fransk kolonisasjonsforsøk i Canada og anla fortet ved Québec, men eksperimentet slo feil, og i 1544 hentet Cartier Roberval og de gjenlevende av nybyggerne. Cartier trodde at han fant verdifulle mineraler i Nord-Amerika, men dette viste seg å være feil. Hans reiser er første gang beskrevet i Discours du voyage fait par J. C. aux terres neuves de Canada (1598).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg