Potsdam

Potsdam. Neues Palais i Sanssouci-parken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Potsdam (Neues Palais) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Potsdam, by i Tyskland, hovedstad i Brandenburg, grenser til Berlin, 25 km sørvest for Berlins sentrum. Berlins bybanenett omfatter også Potsdam. Byen ligger ved Havel, som her vider seg ut til flere småsjøer; 159 456 innb. (2012). Stor elvetrafikk, viktig samferdsels- og handelssentrum, elektroindustri, filmproduksjon. Høyskole for filmkunst og fjernsyn, et astrofysisk observatorium, meteorologisk og geodetisk institutt og universitet, grunnlagt 1991. Byen er et turistsentrum, bl.a. kjent for filmsenteret Babelsberg. Slottene og parkene i Potsdam er oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
pˈotsdam

Byen var sommerresidens for prøyssiske konger og brandenburgske kurfyrster. Her er store parker, brede gater og mange praktbygninger. Slottet Sanssouci, er et av de viktigste verkene i den tyske rokokko. Det ligger i parken av samme navn, med inngangen Brandenburger Tor, formet som en romersk triumfbue. Like i nærheten ligger Neues Palais og Charlottenhof samt Bildgalerie og Orangerie. Siden 1991 befinner Fredrik den stores grav seg på hageterrassen i Sanssouci. I slottet Cecilienhof ble Potsdamavtalen underskrevet i 1945. Avtalen inneholder de politiske og økonomiske retningslinjer som de allierte skulle styre det beseirede Tyskland etter under okkupasjonen.

Potsdam ble anlagt på 1200-tallet og fikk kjøpstadsrettigheter på 1300-tallet. Sin storhetstid opplevde byen på 1700-tallet, særlig under Fredrik den store.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg