Faktaboks

Potsdam
Uttale
pˈåtsdam
Potsdam (Neues Palais)

Potsdam. Neues Palais i Sanssouci-parken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Potsdam er en by i Tyskland. Den er hovedstad i delstaten Brandenburg. Potsdam har 178 100 innbyggere (2018). Byen grenser til Berlin, og omfattes av bybanenettet der. Det er cirka 25 kilometer fra Berlins sentrum til Potsdam i sørvest.

Bybeskrivelse

Byen ligger ved elven Havel, som her vider seg ut til flere småsjøer. Det iøynefallende teaterbygget Großes Haus ved elvebredden er tegnet av Gottfried Böhm og sto ferdig i 2006. Potsdam har store parker, brede gater og mange praktbygninger. Slottene og parkene er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Slottet Sanssouci, som Fredrik den store lot reise mellom 1745 og 1747, er en av Tysklands viktigste rokokkobygninger. Den vakre parken rundt slottet bærer samme navn. Inngangen til parken heter Brandenburger Tor, som i Berlin, og er formet som en romersk triumfbue. Andre nøkkelbygninger i Sanssouciparken inkluderer kunstmuseet Bildergalerie, slottene Neues Palais (1763-1769) og Charlottenhof (1826-1828), samt Orangerieschloss, et kombinert oransjeri og slott i nyrenessansestil. Siden 1991 befinner Fredrik den stores grav seg på hageterrassen i Sanssouci.

Holländisches Viertel er et område i sentrum med 134 teglsteinshus i nederlandsk stil, oppført på 1700-tallet. Nord i byen ligger den russiske kolonien Alexandrowka, som ble grunnlagt til minne om tsar Aleksander 1.

Næringsliv

Som delstatshovedstad har Potsdam mye forvaltning. En rekke forskningsinstitutter innen ulike fagfelt har også tilhold i byen, i tillegg til universitet med i overkant av 20 000 studenter (2019). Turisme er viktig, blant annet gjennom dagsturisme fra Berlin. I bydelen Babelsberg i øst ligger Europas største filmstudio. Industrien er relativt beskjeden, men bioteknologi er av økende betydning.

Kultur

Potsdam er særlig kjent for den rike filmtradisjonen. To internasjonale filmfestivaler finner sted årlig. Filmmusem Potsdam og fornøyelsesparken Filmpark Babelsberg trekker mange besøkende til Potsdam. Byen har også anselige museer for kunst og historie. Byteateret Hans Otto holder til i Großes Haus. Potsdam huser en rekke orkestere, blant annet Tysklands eneste profesjonelle orkester for filmmusikk.

Kvinnelaget til fotballklubben 1. FFC Turbine Potsdam har vunnet Mesterligaen to ganger og Bundesliga seks ganger.

Historie

Potsdam ble anlagt på 1200-tallet og fikk kjøpstadsrettigheter på 1300-tallet. Fra 1416 tilhørte den Hohenzollern. Byen var sommerresidens for prøyssiske konger og brandenburgske kurfyrster. Kong Fredrik Vilhelm 1gjorde Potsdam til garnisonsby i 1713. Byens storhetstid var på 1700-tallet, særlig under Fredrik den store. Den første jernbanelinjen mellom Potsdam og Berlin åpnet i 1838.

Potsdamavtalen ble underskrevet i slottet Cecilienhof i 1945. Avtalen inneholdt de politiske og økonomiske retningslinjene for de alliertes styre av Tyskland etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg