Potsdam, by i Tyskland, hovedstad i Brandenburg, grenser til Berlin, 25 km sørvest for Berlins sentrum. Berlins bybanenett omfatter også Potsdam. Byen ligger ved Havel, som her vider seg ut til flere småsjøer; 159 456 innb. (2012). Stor elvetrafikk, viktig samferdsels- og handelssentrum, elektroindustri, filmproduksjon. Høyskole for filmkunst og fjernsyn, et astrofysisk observatorium, meteorologisk og geodetisk institutt og universitet, grunnlagt 1991. Byen er et turistsentrum, bl.a. kjent for filmsenteret Babelsberg. Slottene og parkene i Potsdam er oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Byen var sommerresidens for prøyssiske konger og brandenburgske kurfyrster. Her er store parker, brede gater og mange praktbygninger. Slottet Sanssouci, er et av de viktigste verkene i den tyske rokokko. Det ligger i parken av samme navn, med inngangen Brandenburger Tor, formet som en romersk triumfbue. Like i nærheten ligger Neues Palais og Charlottenhof samt Bildgalerie og Orangerie. Siden 1991 befinner Fredrik den stores grav seg på hageterrassen i Sanssouci. I slottet Cecilienhof ble Potsdamavtalen underskrevet i 1945. Avtalen inneholder de politiske og økonomiske retningslinjer som de allierte skulle styre det beseirede Tyskland etter under okkupasjonen.

Potsdam ble anlagt på 1200-tallet og fikk kjøpstadsrettigheter på 1300-tallet. Sin storhetstid opplevde byen på 1700-tallet, særlig under Fredrik den store.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.