Faktaboks

Pierre Puvis de Chavannes
Uttale
pyvˈi dəʃavˈan
Født
14. desember 1824, Lyon, Frankrike
Død
24. oktober 1898, Paris, Frankrike
/Bibliothèque nationale de France.
Kvinner ved havet

Pierre Puvis de Chavannes. Kvinner ved havet, 1879. Maleri. Louvre, Paris.

Av /NTB Scanpix ※.

Pierre Puvis de Chavannes var en fransk maler. Han hadde stor betydning for utviklingen av symbolismen i Frankrike, til tross for at han formelt aldri identifiserte seg selv med bevegelsen. Hans hovedområde ble det dekorative monumentalmaleri.

Puvis de Chavannes malte på lerret limt til mur med freskenes matte karakter, slik at de gav inntrykk av muralbilder. For ikke å bryte fornemmelsen av flate unngikk han utpreget perspektivvirkning og kraftige farger. Stilen hans ble videre karakterisert av forenklede former samt rytmiske konturer og linjer. Han avviste realismen og impresjonismens fokus på det hektiske hverdagslivet i den moderne samtiden og skapte i stedet kunst som var tidløs og reflekterende. Hans fredfulle landskaper var som regel befolket av statuelignende figurer i klassiske positurer. Motivene hadde ofte en allegorisk, drømmende effekt og temaene var gjerne hentet fra antikken.

Puvis de Chavannes var tilbakeskuende ved at han hentet sin inspirasjon hovedsakelig fra klassisismen og romantikken, men med sitt drømmende, symbolske billedspråk ble han også ansett som en pionér for en ny uttrykksform. Han var en stor inspirasjonskilde for flere fremtredende post-impresjonister og symbolister som for eksempel Georges Seurat, Paul Gauguin og Maurice Denis.

Han utførte en imponerende rekke interiørdekorasjoner, blant annet hovedverket Scener fra St. Genevièves historie (1874-1879) i Panthéon, Paris. Han utsmykket også biblioteket i Boston (installert 1895-1896). Blant Puvis de Chavannes' forholdsvis få staffelibilder kan Kvinner ved Havet (1879) og Den fattige fisker (1881) nevnes. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Orpheus (1896).

Den bortkomne sønn
Pierre Puvis de Chavannes' Den bortkomne sønn (1878) henger på National Gallery of Art i Washington.
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petrie, Brian: Puvis de Chavannes, 1997, isbn 1-85928-451-5

Faktaboks

Pierre Puvis de Chavannes

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg